Persoonlijk advies

Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

>> Helaas is de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht door de lockdown ivm het coronavirus tot en met 9 februari 2021 gesloten. <<

In 2030 wordt Pendrecht aardgasvrij. Dat betekent dat we straks geen geiser, cv-ketel of gasfornuis meer hebben, maar onze huizen anders verwarmen en elektrisch koken.

In de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht komt u alles te weten over onder andere energiebesparing, het aardgasvrij maken van uw woning en elektrisch koken. Helaas is de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht door de lockdown ivm het coronavirus tot 19 januari 2021 gesloten.

De opening van de Huiskamer was op 13 februari 2020. 

Elektrisch koken

In het midden van de Huiskamer staat een groot inductie kookeiland met 4 x 4 inductiekookplaten. Voor bewoners is het soms wennen om over te stappen van gas naar elektrisch koken. Daarom is hiervoor een apart traject ontwikkeld, Pendrecht Proeft, waarin bewoners kunnen ervaren dat op inductie koken net zo smaakvol is als op gas koken. Het is snel, makkelijk schoon te houden en veilig. In de ‘Huiskamer’ worden er regelmatig gratis kookworkshops gehouden. Deze staan altijd aangekondigd in de nieuwsbrief Pendrecht aardgasvrij.

Er worden ook e-kookworkshops georganiseerd met de favoriete recepten van bewoners van de wijk. Deze worden uitgezonden bij TV Zuid en Open Rotterdam.

Pendrecht Proeft

Hét enige echte aardgasvrije kookprogramma voor en door Pendrechters 

Omdat de Huiskamer vanwege de lockdown gesloten is tot 19 januari 2021, hebben we vanaf nu ook een digitale Huiskamer! Vanuit de aardgasvrije keuken in de Huiskamer verrassen we Pendrechters met de favoriete gerechten van bewoners. Twee koks bereiden elke week een nieuw recept van een inwoner uit Pendrecht. Bekijk de video’s, kook thuis mee en geniet ook van deze heerlijke gerechten! 

Recept insturen? 

Woont u in Pendrecht en heeft u een heerlijk gerecht dat andere wijkbewoners ook moeten proeven? Stuur dan uw gerecht in en wie weet nodigen wij u uit in de Huiskamer! Stuur uw gerecht naar koken@pendrecht010.nl.

In de huiskamer Aardgasvrij Pendrecht koken we de lekkerste gerechten uit de wijk! In deze aflevering van Pendrecht Proeft bereiden we gestoofde kip met moro, bakbanaan en rijst.

Dit Antilliaanse gerecht is ingestuurd door Joyce de Lima. Joyce is een bekend gezicht in de omgeving. Ze organiseert veel activiteiten voor ouderen, jongeren en kinderen. Dat heeft haar zelfs een standbeeld opgeleverd in Museum Rotterdam!

Bekijk hieronder de video en het recept van Joyce:

 
 
Ingrediënten (4 personen)

Kip:

  • 1 kilogram kippenpoten
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 paprika
  • azijn
  • citroen

Kruiden en sauzen:

  • badia (complete seasoning)
  • knoflookpoeder
  • Javaanse marinade
  • maggi
  • ketjap
  • ketchup
  • kerriepoeder

 

Bereiden

  1. Verwijder het vel van de kippenpoten
  2. Doe de kip in een kom met water, azijn en citroen
  3. Spoel de kip na 10 minuten af met water
  4. Snijd de uien, tomaat en paprika fijn
  5. Bak de kip in een droge pan
  6. Voeg de groentes toe
  7. Voeg de kruiden en sauzen op gevoel toe
  8. Breng alles op een lage stand aan de kook en laat gaar stoven
  9. Zodra de saus dikker wordt en de kip gaar is, is het klaar.

 

Ingrediënten moro (rijst met bonen)

  • 4 kopjes pandan rijst
  • 1 pot bruine bonen
  • 1 bosje koriander
  • ½ ui
  • ½ paprika
  • 70 gram  tomatenpuree
  • 2 theelepels Badia (complete seasoning)
  • olie

 

Bereiden

  1. Was de rijst 2 keer en laat het goed uitlekken in een zeef
  2. Snijd de uien en paprika in kleine blokjes
  3. Snijd de koriander fijn
  4. Bak de groentes met een beetje olie in een pan
  5. Laat de bruine bonen uitlekken
  6. Voeg de bonen, Badia en tomatenpuree toe en bak dit twee minuten mee
  7. Voeg de rijst toe en laat 1 minuut meebakken
  8. Voeg 4 kopjes water toe
  9. Doe een deksel op de pan en laat op een lage stand gaar worden
  10. Zodra de rijst droog is, is de moro klaar.

 

Ingrediënten bakbananen

  • 2 bakbananen
  • olie

 

Bereiden

  1. Snijd de bananen in plakken van ongeveer 1,5 centimeter
  2. Verwarm een flinke laag olie in de pan
  3. Bak de bakbanaan aan beide kanten goudbruin.

Ingrediënten salade

  • 1 krop sla
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 limoen

 

Bereiden

  1. Snijd de sla fijn
  2. Snijd de komkommer en avocado in blokjes
  3. Maak van de mayonaise, mosterd en limoensap een dressing
  4. Meng de sla, komkommer, avocado en dressing in een grote kom.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft maken we een Syrisch/Palestijns gerecht. Dit bijzondere gerecht heet Makloube. In het Arabisch betekent dat ‘omgedraaid’.

Het recept is ingestuurd door Joumana. Zij heeft dit lekkere gerecht leren koken van haar tante en zusje in Syrië. Sinds vier jaar woont zij in Nederland. Graag deelt zij dit gerecht met alle inwoners van Rotterdam!

Bekijk hieronder de video en het recept van Joumana.

Ingrediënten en bereidingswijze (4 personen):

5 stuks aubergine
1 kilogram gehakt
500 gram rijst
5 stuks tomaten (groot)
15 gram ongeroosterde amandelen
15 gram ongeroosterde cashewnoten
3 stuks citroenen
1 stuks komkommer
1 theelepel kaneel
1 eetlepel ghee
Zwarte peper
Zout
Zonnebloemolie
Azijn

Bereiden:
1. Was de rijst met water en zout.
2. Schil de aubergine met een dunschiller en snijd in lange plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.
3. Doe zout op de plakken aubergine.
4. Snijd 3 tomaten in plakken van ongeveer 1 centimeter.
5. Bak het gehakt in een beetje olie of boter. Voeg eventueel een beetje peper en zout toe.
6. Doe een flinke laag zonnebloemolie in een pan.
7. Frituur, zodra de olie warm is, de aubergine totdat deze goud kleurt.
8. Breng ongeveer 500 ml water aan de kook in een pannetje. Voeg hier de kaneel, zout, peper en Ghee aan toe.
9. Doe een beetje olie in een koekenpan en rooster de amandelen en cashewnoten.
10. Bedek de bodem van de pan met de plakken tomaten.
11. Leg het vlees op de tomaten.
12. Leg de plakken over het gehakt en bedek de randen. De plakken moeten ongeveer 5 cm over de rand van de pan steken.
13. Doe de rauwe rijst op de aubergine.
14. Giet het watermengel over de rijst.
15. Pak de rijst in met de plakken aubergine die over de rand steken.
16. Zet de kookplaat op een middelhoge stand. Doe een deksel op de pan.
17. Wacht totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
18. Doe een groot bord of schaal op de pan. Draai dit in zijn geheel om. Haal de pan voorzichtig omhoog.
19. Doe de amandelen en cashewnoten over de makloube. Voeg een beetje citroen toe voor extra smaak.
20. Maak een salade van komkommer, augurk en citroen.
21. Eet smakelijk!

Deze keer een oer-Hollands gerecht in Pendrecht Proeft! We koken een recept van Lia van den Hoek, bekend van de inbraakpreventie acties in de wijk en als gastvrouw in de huiskamer Aardgasvrij Pendrecht.

Bekijk hieronder de video en het recept van de stamppot:

Ingrediënten (4 personen):

Boerenkool
1,5 kilogram aardappelen
400 gram boerenkool
1 stuks runder rookworst
200 milliliter melk
1 theelepel nootmuskaat
250 gram spekjes
1,5 eetlepel mosterd
Snufje zout

Bereiden:
1. Schil de aardappelen.
2. Kook de aardappelen en boerenkool in een pan met water.
3. Verwarm de melk, nootmuskaat, helft van de mosterd en een snufje zout in een pannetje.
4. Kook de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Schenk 2/3 van het melkmengel bij de aardappelen en boerenkool.
6. Stamp de aardappelen en boerenkool totdat het een smeuïg geheel is. Voeg eventueel nog een beetje melkmengel toe.
7. Voeg de spekjes toe aan de stamppot en roer deze er doorheen.
8. Snijd de rookworst in plakjes.
9. Doe de boerenkool op een bord, maak een kuiltje in het midden en doe daarin de saus. Leg de rookworst ernaast.
10. Aan tafel, eet smakelijk!

Rode uiensaus
3 stuks rode uien
200 milliliter rode wijn
2 eetlepels bloem
2 stuks laurierblaadjes
150 gram roomboter
Scheutje balsamico

Bereiden:
1. Doe de spekjes in een koude pan en laat ze op een lage stand knapperig worden.
2. Snijd de uien in ringen.
3. Doe de uien in een koude pan. Laat het vocht er langzaam uittrekken.
4. Voeg de boter toe.
5. Voeg 1 à 2 eetlepels bloem toe.
6. Voeg de wijn en laurierblaadjes toe.
7. Giet het vet van de spekjes bij de rode uiensaus (de spekjes niet).
8. Voeg nog een scheutje balsamico toe om de saus meer smaak te geven.

We zijn weer terug met een gloednieuwe aflevering van Pendrecht Proeft! Dit keer koken we het tropische gerecht van Wendy Tromp: Red Snapper met creoolse saus, pan bati en funchi.

Wendy woont slechts 7 jaar in Pendrecht, maar zet zich via de ouderenraad van de Pendrechtse basisschool ‘Beatrix-Pendrecht’ volop in voor de wijk. Ze organiseert verschillende activiteiten voor de leerlingen en biedt ook ondersteuning aan de leerkrachten op de school.

Bekijk hieronder de video en het recept van Wendy:

 

Ingrediënten vis (4 personen):

  • 4 stuks red snapper
  • peper en zout
  • all seasoning (Badia)
  • knoflookpoeder
  • zonnebloemolie

Bereiden

  1. Bestrooi de vis met een beetje peper en zout
  2. Voeg een beetje all seasoning en knoflookpoeder toe naar smaak
  3. Doe een scheutje olie in de pan en bak de vis

Ingrediënten Pan Bati

  • 250 gram tarwebloem
  • 150 gram maïsmeel (harine P.A.N.)
  • 1 zakje bakpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 350 ml volle melk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zout

Bereiden:

  1. Meng de bloem, suiker, maïsmail, bakpoeder en een snufje zout in een kom
  2. Maak een kuiltje in het midden
  3. Voeg de melk en olie toe en roer alles goed door elkaar. Er mogen geen klontjes meer zijn
  4. Klop het mengsel met een mixer of garde tot een luchtig geheel (ongeveer 5 minuten)
  5. Dek het mengsel af met een vochtige doek en laat 10 minuten staan
  6. Verhit een koekenpan op matig vuur en doe hier elke keer een eetlepel boter of olie in
  7. Schep met een soeplepel het beslag in een koekenpan
  8. Wanneer het beslag aan de bovenkant niet meer nat is draai je de pan bati voorzichtig om
  9. Bak de andere kant totdat deze goudbruin kleurt.

Ingrediënten Funchi

  • 2 kopjes maïsmeel (harinja P.A.N.)
  • 4 kopjes water
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel boter
  • all seasoning (Badia)

Bereiden:

  1. Breng het water, zout en all seasoning (naar smaak) aan de kook
  2. Voeg een eetlepel maïsmail toe en roer goed
  3. Voeg daarna al roerend de rest van het maïsmeel toe
  4. Laat het geheel ongeveer 30 min zachtjes koken
  5. Voeg als laatst de boter toe en roer nogmaals goed door. Smeer 2 borden helemaal met boter in en stort daarna de funchi op een bord en druk het andere bord erop. Laat 10 minuten staan en daarna snijden.

Ingrediënten saus

  • 250 gram gezouten roomboter
  • 4 grote uien
  • 2 grote vleestomaten (of een blikje tomaten)
  • 100 ml water
  • ketchup
  • maggie
  • (eventueel 1 theelepel azijn)

Bereiden

  1. Snijd de ui in ringen en de tomaat in blokjes
  2. Bak eerst de ui in een beetje van de boter, daarna doe je het water erbij en de rest van de boter
  3. Als de boter gesmolten is dan gooi je de tomaat en de ketchup erbij. Laat die even koken
  4. Voeg het water toe
  5. Doe er eventueel wat Maggie bij en laat het koken op middelhoog vuur tot een dikke consistentie.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft gaan we aan de slag met veel ingrediënten. We maken namelijk een heerlijke maaltijd met kipfilet, kousenband, aardappelen en rijst. Dit gerecht is ingestuurd door Bidia Poeran.

Bidia is een actieve bewoner in de wijk en zet zich graag in voor Pendrecht. Zij hoopt dus ook dat vele andere Pendrechtenaren gaan genieten van dit makkelijke en lekkere gerecht.

Bekijk hieronder de video en het recept van Bidia:

Ingrediënten (4-6 personen)
1 kilogram kipfilet
2 bosjes kousenband
1 kilo aardappelen
150 gram rijst
1 theelepel kerrie
1 theelepel masala
1 theelepel gemberpoeder
1 bosje selderij
2 theelepels tomatenpuree
2 stuks bouillonblokjes
2 stuks ui
2 teentjes knoflook
200 milliliter water

Bereiden

Snijd de kip in blokjes. Was deze vervolgens met azijn en warm water
Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes
Was de rijst en kook deze zoals aangegeven op de verpakking
Snijd de kousenband in stukjes van ongeveer 1 centimeter
Snijd de uien, knoflook en selderij fijn
Fruit de ui samen met de kruiden (kerrie, masala, gemberpoeder en bouillonblokjes) en tomatenpuree. Voeg vervolgens de kip toe
Voeg de kousenband, aardappelen en de helft van de selderij toe als de kip gaar is
Voeg een beetje water toe zodat de aardappelen en kousenband gaar kunnen koken
Wacht totdat alles gaar is
Serveer de kip, kousenband en aardappelen samen met de rijst en maak het af met de selderij
Eet smakelijk!

Variatietip

Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Bidia doet er zelf altijd een Madame Jeanette pepertje in.

In deze aflevering van Pendrecht Proeft koken we een Surinaamse bami met gegrilde kippendijfilet. Pendrechtenaar Roshnie Girdhari maakt dit gerecht regelmatig voor familie en vrienden. Het is een lekker en snel gerecht. Roshnie is een Onwijze Moeder. Samen met vele andere moeders en de wijkagenten zorgt zij voor een veiliger Pendrecht, waar kinderen fijn kunnen opgroeien en ontwikkelen.

Bekijk hieronder de video en het recept van Roshnie:

 
Ingrediënten (4 personen)

Kippendijfilet

  • 750 gram kippendijfilet
  • 2 eetlepels pikante sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel 5 spice powder
  • 2 stuks sjalotjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook (gestampt)
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel vissaus
  • 2 eetlepels honing
  • Kleine stukjes gember (gestampt)
  • Peper en zout
  • Grillpan

Bami

  • 1 pak Surinaamse bami
  • 1 stuks rode ui
  • 3 tenen knoflook gestampt of fijngesneden
  • 6 takjes selderij
  • 3/4 eettepels pikante sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels 5 spice powder
  • 1 blokje bouillon
  • 1 theelepel trassi
  • Zwarte peper & zout
  • Hapjespan of wok
 
Bereiden
  1. Was eerst de kip met zout of citroen.
  2. Voeg bij de kippendijfilet alle kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Dek het af met huishoudfolie en zet het in de koelkast en laat het goed intrekken. Hoe langer je het laat intrekken hoe meer de smaken in het vlees trekken.
  3. Kook de bami volgens de beschrijving op de verpakking.
  4. Snijd ondertussen de knoflook, ui en selderij fijn.
  5. Giet de bami af en laat dit uitlekken.
  6. Pak een hapjespan of wok. Doe 1 eetlepel olie in de pan/wok. Als de olie warm is doe je de knoflook en ui erin. Dit laat je even fruiten. Doe de 5 spice powder erbij. Verkruimel het bouillonblokje en de trassi en voeg dit erbij. Roer dit goed door.
  7. Voeg de bami erbij en schep alles goed om, zodat alle smaken in de bami trekken. Doe vervolgens de rest van de specerijen erin.
  8. En als laatste de selderij erbij en schep alles nog een keer goed om.
  9. Zet het daarna op een laag vuurtje en schep af en toe om.
  10. Grill in een grillpan de kippendijfilet.
  11. Maakt het bord op! Eet smakelijk!

Wijkagent Thomas Schippers neemt Pendrecht mee naar de Japanse keuken. In de wijk zijn veel verschillende keukens te vinden. Tijdens een avonddienst haalt Thomas regelmatig iets lekkers uit een buitenlandse keuken. Maar als echte liefhebber van Japanse gerechten deelt hij heel graag zijn recept van een poké bowl. In deze aflevering van Pendrecht Proeft maken de koks een poké bowl met krokante kip! Heerlijk!

Bekijk hieronder de video en het recept van Thomas:

 
Ingrediënten (4 personen)
  • 1 komkommer
  • 2 wortelen
  • 5 radijsjes
  • 100 gram sojaboontjes
  • 0,5 mango
  • 300 gram sushirijst
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • peper en zout

Krokante kip:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 100 gram panko (paneermeel)

Sausje:

  • 0,5 limoen (sap)
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
 
Bereiden
  1. Maak een sausje van de limoensap, 1 el rijstazijn, de sojasaus en sesamolie. Zet dit apart.
  2. Kook de sugarsnaps gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water.
  3. Maak met een dunschiller lange plakjes van de komkommer. Maak met een spiralizer slierten van de wortelen. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en de mango in blokjes.
  4. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst daarna afkoelen en breng daarna op smaak met de resterende rijstazijn, de suiker en een snuifje zout. Schep goed om.
  5. Snijd de kipfilet in de breedte in dunne plakken. Haal de kip eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de panko. Bak de stukken in hete olie goudbruin.
  6. Schep de rijst in de kommen. Verdeel er de krokante kip, sojaboontjes, komkommer, wortel, mango en radijsjes er over.
  7. Bedruppel met het sausje en werk af met de sesamzaadjes.
  8. Eet smakelijk!
 
Variatietip

Varieer met de toppings van de poké bowl. Vervang de kip bijvoorbeeld voor zalm of tonijn. Of vervang de sojaboontjes voor sugarsnaps.

Deze keer bereiden we een heerlijke Marokkaanse visschotel in Pendrecht Proeft! Abdel El Bouchetaoui woont al 16 jaar in Pendrecht en is actief bij de buurtpreventie. Hij is een echte visliefhebber en deelt daarom graag dit gerecht met zijn mede-Pendrechters!

Bekijk hieronder de video en het recept van Abdel:

 
Ingrediënten (4 personen)
  • 1 dorade
  • 2 uien
  • 3 wortels (dik)
  • 1 paprika
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 tomaat
  • 1 kommetje doperwten
  • 15 gram koriander
  • 15 gram peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • 0,5 citroen
  • 2 theelepels viskruiden
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder

 

Bereiden
  1. Snijd 1 ui, peterselie en koriander fijn en doe dit in de koekenpan. Voeg de kruiden, zout, citroensap van de halve citroen en een scheut olijfolie toe. Roer dit goed door elkaar.
  2. Maak wat sneetjes in de vis en marineer deze goed met de gemaakte marinade. Smeer de dorade van binnen en van buiten goed in met een deel van de marinade.
  3. Snijd de ui in ringen, wortel in schuine dikke plakken, paprika in stukjes, tomaat in plakjes en aardappel in grote stukken.
  4. Voeg de doperwten toe aan de groente en marineer dit met de rest van de vismarinade.
  5. Doe alle groente in een koekenpan en voeg 100ml water toe.
  6. Leg de dorade boven op de groente.
  7. Bedek de koekenpan en laat deze 1 uurtje koken.
  8. Als de groenten zacht zijn is de dorade klaar.
  9. Eet smakelijk!

 

Bereidingstip

Eventueel kan de gehele schotel ook worden klaargemaakt in een oven. Zet de oven op 180 graden, zodra de groenten zacht zijn is de dorade klaar!

 

Serveertip

Serveer de dorade met een warm Marokkaans brood. En eet lekker met je handen!

In het dagelijks leven is Aroen Bechan de isolatie-expert in de Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht, maar in deze aflevering van Proef Pendrecht deelt hij ook graag één van zijn lievelingsgerechten. In zijn studententijd maakte Aroen kennis met burrito’s. Een typisch Mexicaans gerecht dat op vele manieren klaargemaakt kan worden. Daar hoort natuurlijk wel een zomerse virgin Piña Colada bij. Virgin betekent in dit geval zonder alcohol.

Bekijk hieronder de video en het recept van Aroen:

 
 
Ingrediënten (4 personen)

Burrito’s:

  • 400 gram kidneybonen
  • 300 gram sweet corn (zoete mais)
  • 800 gram bruine bonen
  • 8 stuks burrito vellen (wraps)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cajun kruiden
  • 200 gram geraspte kaas

Guacamole:

  • 2 avocado’s
  • 2,5 eetlepel crème fraiche
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,5 stuks limoen (sap)
  • 1 tomaat
 
Bereiden:
  1. Giet de bruine bonen, kidneybonen en mais af. Spoel af met water en laat uitlekken.
  2. Doe een scheutje olie in een koekenpan en verwarm de bonen en mais.
  3. Voeg 1 theelepel paprikapoeder en cajun toe.
  4. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en hol uit met een lepel. Snij vervolgens in stukken.
  5. Snipper de ui.
  6. Snijd de tomaat doormidden en hol uit. Snij vervolgens in stukjes.
  7. Doe de avocado’s, ui, tomaat, knoflook en crème fraiche in een blender.
  8. Voeg het sap van de limoen toe. Blender totdat alles fijn is.
  9. Vul de burrito’s met het bonenmengsel. Strooi kaas over het mengsel.
  10. Rol de burrito’s op en verwarm in een pan of in de oven totdat de kaas is gesmolten.
  11. Serveer de burrito’s samen met de guacamole en eventueel een beetje extra crème fraiche.
 
Variatietip:
  • De Piña Colada bevat geen alcohol, ook wel een virgin Piña Colada genoemd. Met een beetje rum wordt het drankje iets sterker!

Het eerste gerecht komt uit de keuken van Gül Arslan. Gül is geboren in Turkije, maar woont al 40 jaar in Rotterdam (Pendrecht). De maaltijd bestaat uit een typisch Turks gerecht, namelijk Bulgur Pilavlik met een witte bonensalade.

Bekijk hieronder de video en het recept.

Witte bonensalade
Ingrediënten
  • 800 gram pot witte bonen
  • 4 eieren
  • 50 gram platte peterselie
  • 1 bosje bosui
  • 1 citroen
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
 
Bereiden:
  1. Kook de eieren 8 minuten vanaf het moment dat het water kookt
  2. Snijd de platte peterselie en bosui fijn
  3. Giet de witte bonen af en laat deze goed uitlekken
  4. Doe de bonen, platte peterselie en bosui in een grote schaal. Voeg de rode en zwarte peper toe. Voeg tot slot de rode wijnazijn toe en meng alles goed
  5. Snijd de eieren en citroen in partjes
  6. Verdeel de salade over een grote schaal en verdeel de citroen en eieren over de salade
  7. Eet smakelijk!
 
Variatietips:
  • Voeg verschillende bonen en groentes zoals radijs en tomaat toe om het gerecht nóg meer smaak te geven.

 

Bulgur Pilavlik
Ingrediënten (4 personen):
  • 500 gram Bulgur Pilavlik
  • 75 gram bakboter of roomboter
  • 2 stuks uien
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 0,5 theelepel zout
 
Bereiden:
  1. Snijd de uien fijn
  2. Verhit de boter in een pan en fruit de uien
  3. Voeg het zout, de rode en zwarte peper toe
  4. Voeg de Bulgur Pilavlik toe en bak dit 1 minuut mee
  5. Voeg water toe (tot 1 cm boven de Bulgur Pilavlik). Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten gaarkoken
  6. Breng eventueel op smaak met wat extra peper of zout
  7. Serveer de Bulgur Pilavlik samen met bonensalade
  8. Eet smakelijk!
 
Variatietips:
  • Voeg eventueel andere groente zoals tomaat of paprika toe om de Bulgur Pilavlik nog meer smaak te geven.

Meer over Persoonlijk advies

Ga direct naar: