Aardgasvrije wijken

Waarom aardgasvrij?

De Nederlandse overheid heeft besloten om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor koken en verwarmen. En dat is mooi, want het gebruik van aardgas heeft veel nadelen – vooral voor het milieu.

Door van aardgas af te stappen, werken we aan de Parijse klimaatdoelen. We zijn dus op weg naar een toekomstbestendige stad zonder aardgas, waarin we koken en ons huis verwarmen met duurzame warmtebronnen. Wat betekent een aardgasvrij Rotterdam voor u?

 

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

De voordelen op een rij

  • Minder vervuiling: Overstappen op duurzame verwarmingsbronnen draagt bij aan gezondere lucht in de stad en het beperkt opwarming van de aarde
  • Geen gas boren: We hoeven niet langer naar aardgas te boren in Groningen. Dat betekent geen schade meer aan de huizen daar
  • Minder afhankelijk: Hoeven we geen aardgas meer uit het buitenland te halen, dan zijn we minder afhankelijk van andere landen.
  • Het tekort voor zijn: Het aardgas raakt een keer op. Door nu al van gas af te stappen, zijn we een tekort voor.
  • Veilig: Gasfornuizen en cv-ketels kunnen koolmonoxidevergiftiging en explosies veroorzaken. Zonder gas zijn deze ongelukken verleden tijd.

 

Aardgas fossiele brandstof

Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Dit kan leiden tot overstromingen en lange perioden van droogte. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Bij het produceren van voedsel, transport, wonen en bedrijvigheid komt veel CO2 vrij. De gemeente Rotterdam wil het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen in de havens, bij bedrijven en bij woningen.

Bij woningen richt de gemeente zich op:

  • het verminderen van het energieverbruik (door betere isolatie, ander gedrag en efficiëntere apparaten)

  • het opnieuw gebruiken van afval- en reststromen

  • het bevorderen van het lokaal opwekken van energie (zon of wind)

  • het aardgasvrij maken van gebouwen

Eigen panden van de gemeente Rotterdam worden op veel plaatsen beter geïsoleerd en bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen. De energietransitie zal jaren in beslag nemen. Maar biedt ook economische kansen voor de stad en is goed voor de werkgelegenheid. De eerste stappen zijn al op alle niveaus genomen. Rotterdam is al een tijdje in transitie!

Meer over Aardgasvrije wijken

Ga direct naar: