Translate
HomeEvenementenFacebook Live: veelgestelde vragen over ledverlichting

Facebook Live: veelgestelde vragen over ledverlichting

15 juli 2020
Rotterdam
Energiebesparing
20190806_Duurzaam-36

De Duurzaamheidswinkel is tegenwoordig ook via Facebook bereikbaar voor al je vragen over duurzaamheid. Tijdens de allereerste live vraag- en antwoordsessie op 10 juni konden Rotterdammers met al hun vragen over ledverlichting terecht bij Eigen Huis Coach Jerry Wesemann uit IJsselmonde. Heb je de uitzending gemist? Geen probleem: we zetten de drie meest gestelde vragen nog even op een rijtje.

 
Van gloeilamp naar ledlamp: waar moet je op letten qua kleur en lichtopbrengst?

Eigen Huis Coach Jerry: “Veel mensen denken dat ledlampen alleen maar fel wit licht geven. Dat hoeft niet: je kunt ook kiezen voor ledlampen die gezellig en warm licht produceren. Kijk daarvoor naar het aantal Kelvin, dat zegt iets over de kleur van de ledlamp. Ook belangrijk is de lichtopbrengst. Die wordt niet in watt, maar in lumen uitgedrukt. Een gloeilamp van 40 watt staat gelijk aan een ledlamp met 300-400 lumen. Mocht je willen testen welke kleur en lichtintensiteit het beste bij jouw wensen passen, ga dan eens kijken bij een lampenwinkel of bouwmarkt. Ook op de website van Milieu Centraal vind je daar goede informatie over.”

 
Heb je ledlampen in alle soorten en maten?

Eigen Huis Coach Jerry: “Ja, in principe is er voor elke fitting en elk type lampen een energiezuinige oplossing. Tijdens de Facebook Live-sessie vroeg iemand van een VvE: kan ik ook de TL-verlichting vervangen door ledlampen? Ja, dat kan je heel makkelijk zelf vervangen. Daarover heb ik na afloop van de live vraag- en antwoordsessie nog een apart filmpje gemaakt.”

 
Kan ik een dimmer gebruiken bij ledverlichting?

Eigen Huis Coach Jerry: “Ja, je kunt je verlichting wat zachter zetten met behulp van een dimmer. Daarvoor heb je wel een led-dimmer nodig. Met een normale dimmer kan je verlichting gaan knipperen. Dat probleem had ik zelf ook thuis. Mijn normale dimmer ging pas werken vanaf 40 watt, maar ledlampen (vanaf 4 watt) zijn veel zuiniger. De oplossing is dan een led-dimmer. Die heb je in verschillende soorten: een inbouwdimmer, een stekkerdimmer of een snoerdimmer. Dat is misschien even een investering van een paar tientjes, maar die verdien je zo terug: ledverlichting is immers veel energiezuiniger.”

Jerry beantwoorde tijdens de live vraag- en antwoordsessie nog veel meer vragen. Benieuwd? Kijk dan hier de uitzending over ledlampen terug.

Nieuwe live vraag- en antwoordsessie op Facebook

De eerstvolgende live vraag- en antwoordsessie is op woensdag 15 juli. Centraal staat het thema ‘energiebesparing’. Eigen Huis Coach Jerry legt je uit hoe je thuis kunt ontdekken welke apparaten energieslurpers zijn. Ook geeft hij gratis tips en advies over hoe je energierekening omlaag kan.

Facebook Live: vraag- en antwoordsessie over energiebesparing

Datum:
15 juli 2020
Tijd:
19.30 uur
Plaats:
Facebook

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud