Translate
HomeNieuws10.8 hectare extra groen in Rotterdam

10.8 hectare extra groen in Rotterdam

Rotterdam
Groen en Water
nasituatie_Bloklandstraat 1_Arnoud Verhey
17 december 2020
10 juni 2021

Rotterdam wordt steeds groener. De afgelopen twee jaar is op pleinen, in parken, langs wegen en op daken meer groen bijgekomen. De teller staat intussen al op 10,8 hectare, dat zijn ruim 20 voetbalvelden. En het einddoel: 20 hectare extra groen in de periode 2018-2022.

De extra hectares groen zijn te vinden op daken en in de openbare ruimte. . Sinds 2018 werd al 9.2 hectare groen aangelegd. De rest komt er in 2021 en 2022 bij.

Wethouder Bert Wijbenga (Buitenruimte) is te spreken over de ‘groene golf’: “Rotterdam laat zich van haar sterkste kant zien. Bewoners, bedrijven en organisaties werken met ons mee om de stad groener te maken. Mijn doelstelling van 20 hectare groen erbij is met deze inzet zeker te halen. Overigens is dat wat mij betreft niet de eindstreep. Meer groen moeten we blijven doen!”

Parken en lanen

De afgelopen jaren is in de openbare ruimte 3,3 hectare extra groen aangelegd aan en rondom bijvoorbeeld de Brede Hillelaan, Veerlaan, Burgemeester Oudlaan, Parelvisserstraat, Bloklandstraat, Schelpweg en het Vredenoordplein.

Van de plannen die in voorbereiding zijn, levert het nieuwe park bij de Coolhaven de meeste vierkante meters extra groen op. Ook aanzienlijk zijn de groene kades bij BlueCity, de Gooilandsingel en de Bandeloodijk en niet te vergeten de bomen en planten op de Coolsingel.
Daarnaast komt er ‘kleinschaliger’ groen, zoals aan de Zestienhovensekade en Koninginneweg. In bijna de gehele stad is of wordt extra groen aangelegd.

Onlangs kreeg het binnenterrein van Heliport (bij Stroveer in Noord) een groene metamorfose. Lees hier over het nieuwe en klimaatadaptieve binnenterrein.


Groene daken

Sinds het voorjaar van 2018 kreeg Rotterdam er 705 nieuwe groene daken bij, samen goed voor 5,9 hectare aan groen. Bijvoorbeeld op het dak van de Peperklip, de Hogeschool Rotterdam en station Alexander.

Naast dat groene daken de stad letterlijk groener maken, hebben ze nog meer voordelen. Dankzij het groen hebben de daken een sponswerking en vormen ze een buffer bij (hevige) regen. Én dankzij het groen zorgt gaat een dak langer mee. De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken daarom met een subsidieregeling. Hier leest u meer over de subsidie(s) en hoe het kunt aanvragen.


Berekening

Elk voorjaar laat de gemeente luchtfoto’s van de daken maken. Aan de hand van die foto’s wordt berekend hoeveel vierkante meters groene daken er zijn bijgekomen. De optelsom voor de openbare ruimte is gemaakt voor de periode voorjaar 2018-najaar 2019. Dat extra groen wordt handmatig bijgehouden per gemeentelijk plan voor onderhoud of herinrichting. Begin 2022 wordt voor al het groen de eindstand opgemaakt.

Bewoners en bedrijven actief

De gemeente stimuleert bewoners en bedrijven om hun omgeving te vergroenen, onder andere met geld uit het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Een succesverhaal is de 1000-geveltuinenactie van Raymond Landegent. Rotterdammers ruilden samen met hem honderden stoeptegels in voor groen en legden 950 nieuwe geveltuinen aan.

Maar dat is nog lang niet alles. Zo werden op zes voormalige schoolpleinen voedselbostuinen aangelegd. In de Spaanse Polder werd het bedrijventerrein SEW-Eurodrive vergroend. Zes scholen kregen in 2019 in totaal € 400.000 aan subsidie om hun plein groen en waterweerbaar te maken. En de tuinactie van Opzoomer Mee maakte bewoners in bijna 280 straten enthousiast om samen aan de slag te gaan met vergroening.

Voordelen van groen

Meer groen verbetert de stad op meerdere belangrijke vlakken: van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit. In het gemeentelijk actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’ staat hoe Rotterdam de 20 hectare extra groen (oftewel 40 voetbalvelden) voor elkaar wil krijgen.

Fotografie: Arnoud Verhey

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content