Translate
HomeNieuwsOktober: maand van de egel

Oktober: maand van de egel

Rotterdam
Groen en regenwater
egel
25 oktober 2021
29 oktober 2021

Oktober is de maand van de egel in de 10 van 010. De egel staat symbool voor het belang van groen en groene verbindingen in de stad. Benieuwd wat u deze herfst kunt doen om egels een handje te helpen, en waarom deze dieren zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit in Rotterdam? Lees hieronder het interview met tuinman Ed van Natuurstad.

Misschien heeft u deze herfst al een egeltje zien scharrelen in de schemering. In dit seizoen gaan ze namelijk op zoek naar eten voor hun winterslaap. Helaas wordt dat steeds moeilijker voor ze, want versteende tuinen en de toename van auto’s zijn een bedreiging. Zonde, want egels houden ontzettend van slakken en insecten en zijn daarmee een natuurlijke vijand voor het ongedierte in uw tuin. Tuinman Ed van Natuurstad geeft daarom tips hoe u uw tuin egelvriendelijk kan maken.


De egel heeft het moeilijk

“Veel mensen weten niet dat egels ook een winterslaap houden”, legt tuinman Ed uit: “zodra het begint te vriezen moeten ze een veilig plekje gevonden hebben.” Helaas gaat dat steeds minder goed. In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. En dat heeft met ons gedrag te maken, vertelt Ed: “Vroeger had je rommelige tuinen zonder schuttingen, vol struiken en bladeren en met een composthoop. Tegenwoordig moet de tuin vooral onderhoudsvriendelijk zijn en zie je veel steen en kale schuttingen. Als de omgeving zo versteent dan is er geen eten voor de egel en gaan ze dood. Bovendien is het aantal auto’s enorm toegenomen en worden er veel aangereden.”


Hoe maak je een egelvriendelijke tuin?

“Wij wonen in hun omgeving en niet andersom”, benadrukt Ed, “wij moeten daarom zorgen dat er weer leven in de tuin komt, daar komt de egel vanzelf op af.” Er is gelukkig genoeg te doen om de tuin egelvriendelijk te maken. Laat bijvoorbeeld de bladeren liggen in het najaar en hou openingen in de schuttingen zodat egels zich door tuinen heen kunnen bewegen. Laat wat meer bomen en struiken groeien, wip je tegels uit de tuin en leg een heg aan. Dat zorgt voor een fijne omgeving voor de egel. Ed: “Als er veel bladeren onder een heg liggen, dan kan het zomaar zijn dat de egel daar zijn winterslaap wil houden.”


Zet geen melk neer voor egels

Melk is trouwens niet goed voor egels, ook al wordt dat vaak beweerd. Ed: “Eigenlijk is melk alleen goed voor zuigelingen, daar is melk voor gemaakt.” Wat je wel kunt doen? “Je moet de omgeving kloppend maken. Als wij gewoon weer een beetje natuur om ons heen trekken, dan komt de egel vanzelf.” Zo nestelde zich vorig jaar op De Molenwei een egeltje in de composthoop om jonkies te krijgen. Voor Ed was dat een feestje: “Dan kijk je iedere dag even om het hoekje hoe ze zich ontwikkelen en uiteindelijk uitzwermen. Als je je tuin egelvriendelijk maakt, ontdek je de natuur in je tuin en heb je een kleine natuurbeleving in je achtertuin. Wat wil je nog meer?”


Waarom zijn egels belangrijk voor de biodiversiteit in de stad?

Egels zijn een belangrijk onderdeel van de kringloop. Ze eten slakken en andere insecten die vaak een plaag vormen in de tuin. Als we de tuin natuurlijker maken, herstelt de biodiversiteit. Ed ziet sowieso het belang in van natuur in onze omgeving: “We raken steeds meer verwijderd van de natuur en dat is een probleem. Hoe minder je met de natuur hebt, hoe minder rust en balans je hebt in je leven. Dan ga je op zoek naar rust terwijl je dat ook in je eigen achtertuin kan vinden door te tuinieren.”

Ontdek hier alle symbolen van de biodiversiteit van de stad.

De nummer 6 van de 10 van 010: de egel

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content