Translate
HomeNieuws4.9 miljoen subsidie voor een aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

4.9 miljoen subsidie voor een aardgasvrij Bospolder-Tussendijken

Bospolder-Tussendijken
Aardgasvrije wijken
Bospolder-Tussendijken
26 oktober 2020
17 november 2020

De gemeente Rotterdam ontvangt van het Rijk een subsidie van 4.9 miljoen voor de gebiedsaanpak aardgasvrij Bospolder-Tussendijken.

Een deel van het geldbedrag gebruikt de gemeente voor een financieel aanbod aan eigenaar-bewoners voor de aansluiting van stadsverwarming. Daarnaast wordt de rijksbijdrage ingezet voor andere zaken zoals kleine verbeteringen in de buitenruimte.

Wethouder Bas Kurvers (energietransitie gebouwde omgeving):

“Het is belangrijk dat iedereen de overstap naar aardgasvrij kan betalen. Ik ben ontzettend blij dat het Rijk ook bijdraagt aan het aardgasvrij maken van Rotterdam. Met dit geldbedrag kunnen we woningeigenaren financieel tegemoetkomen bij de overstap naar stadsverwarming.”

Stadsverwarming beste alternatief voor aardgas
In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dat is beter voor het milieu. In aanloop naar 2050 gaan al steeds meer gebieden van het aardgas af. De komende jaren werkt ook de gemeente Rotterdam in een aantal gebieden aan een aardgasvrije omgeving. Eén van die gebieden is Bospolder-Tussendijken.

Stadsverwarming is voor Bospolder-Tussendijken de makkelijkste en goedkoopste oplossing voor aardgas. Stadsverwarming gebruikt de overgebleven warmte van de Rotterdamse haven om huizen en kraanwater te verwarmen. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten.

De energietransitie wordt ook ingezet om de positie van de bewoners en de wijk te versterken op het gebied van werk, schulden, taal en zorg. En sluit aan bij het programma Veerkrachtig BoTu.

Startmotorsubsidie
In Bospolder-Tussendijken werken we samen met woningcorporatie Havensteder en Eneco aan het aardgasvrij maken van de woningen. Zowel gemeente als Havensteder hebben een subsidie aangevraagd. Die van de gemeente is toegekend, Havensteder wacht nog op uitsluitsel.

Informatie wijkbewoners
Eind december ontvangen de bewoners van Bospolder-Tussendijken een nieuwsbrief met meer informatie over de gebiedsaanpak. In januari en februari organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten waar bewoners en verhuurders welkom zijn om te praten over de transitie naar aardgasvrij.

Fotografie: Florian Braakman

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content