De Leuvekolk is een uitloper van de Rotte, ten noorden van de Blaak. De vispassage die hier komt, bestaat uit aaneengeschakelde betonnen bassins. Elk bassin ligt telkens 6 centimeter hoger of lager. Daardoor kunnen vissen ‘klimmen’ of ‘dalen’ en een wisselend waterpeil tot ruim 1 meter overbruggen.
Flinke klus
Het inhijsen is een flinke klus. De onderdelen van de passage hebben een afmeting van 3 meter diep, 2 meter breed en 5 meter lang. Aannemer De Vries Werkendam is een week bezig voordat alle onderdelen in het water liggen en netjes naast elkaar zijn geplaatst. Uiteindelijk steekt de vispassage iets meer dan een meter boven het water uit. Een buis tussen de vispassage en een waterinlaat – gelegen onder de Blaak en Plein 1940 – zorgt voor de doorgang van de vissen. Eind maart is de vispassage klaar voor gebruik. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten zoals de glasaal en de stekelbaars cruciaal. Ook draagt deze vrije doorgang bij aan een gezonde visstand.
Metamorfose
De vispassage is een onderdeel van een grotere metamorfose van de Leuvekolk. De steile, stenige kade langs het water wordt vervangen door een glooiende ligweide met gras en zitbankjes. Op de nieuwe steiger kunt u straks dicht bij het water zitten. U kunt er dan ook een kano aanleggen. Al peddelend over de Rotte verkent u Rotterdam-centrum en -Noord.
Eind mei zijn de steiger en ligweide klaar. De rest van de beplanting volgt op zijn vroegst eind van het jaar, of later. Dat hangt af van wanneer de werkzaamheden aan het gebouw ernaast klaar zijn.
Waterinlaat
Eerder werden een inlaat voor vers, zoet water vanuit de Nieuwe Maas gerealiseerd. Deze zorgt in periodes van droogte voor voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en de natuur verderop langs de Rotte. En helpt de waterkwaliteit in de Leuvekolk te verbeteren, net als het gedeelte van de Rotte dat door de stad loopt.
Levendige rivieren
Leuvekolk is een van de projecten van het programma Rivieroevers. Hierin werkt de gemeente Rotterdam samen met partners om de Rotte en de Nieuwe Maas groener en levendiger te maken. De aanpassingen van de Leuvekolk worden betaald door de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat. De Europese Unie zorgt via het LIFE-programma ook voor een bijdrage.
Lees hier het vorige nieuwsbericht over dit onderwerp.