Translate
HomeNieuwsAantrekkelijke lening voor verduurzaming VvE’s en bedrijfspanden

Aantrekkelijke lening voor verduurzaming VvE’s en bedrijfspanden

Rotterdam
Energiebesparing
Verbouwing woning
1 juli 2021
1 juli 2021

Gemeente Rotterdam lanceert deze zomer aantrekkelijke leningen voor grote VvE’s, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen meer eigenaren in Rotterdam hun pand verduurzamen en verbeteren. De leningen zijn onderdeel van het Rotterdamse Energietransitiefonds en speciaal bedoeld voor energiebesparende én woning verbeterende maatregelen. Daarnaast reserveert de stad € 1,5 miljoen euro voor een energietransitie- en een subsidieregeling voor kleine VvE’s. Deze komen na de zomer beschikbaar.


Energietransitiefonds Rotterdam

Verenigingen van eigenaars (VvE’s) in Rotterdam kunnen vanaf nu tot en met 31 december 2023 tot € 500.000 lenen uit het Energietransitiefonds Rotterdam om hun gebouwen te verduurzamen en te verbeteren. Denk aan isolatie, renovatie van balkons, reparatie van metsel- en voegwerk, het neerleggen van zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook het aanleggen van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook maatschappelijke organisaties zoals scholen, verenigingen, stichtingen, religieuze instellingen kunnen gebruik maken van de lage rente lening. Per adres kunnen zij een bedrag lenen tussen de €10.000 en € 100.000 euro. Dit bedrag geldt ook voor het midden- en kleinbedrijf.


Nieuwe regeling kleine VvE’s

Als onderdeel van het Energietransitiefonds Rotterdam komt de Energietransitielening na de zomer ook beschikbaar voor kleine VvE’s. Kleine VvE’s van 2 tot en met 7 appartementsrechten kunnen dan gebruik maken van deze voorziening voor een maximum van € 15.000, – per appartement. De gemeente wil zo ook kleine VvE’s helpen om hun complex duurzaam te maken én achterstallig onderhoud tegen te gaan.

In Rotterdam zijn er zijn ongeveer 13.000 VvE’s, waarvan 70% kleine VvE’s met een grootte tussen 2 en 7 appartementen.
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “Voor VvE’s waren er tot nu toe weinig financieringsmogelijkheden beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen. Zeker voor kleine VvE’s is dat een probleem. Met het openstellen van het Energietransitiefonds voor VvE’s nemen we die drempel weg.”


Isolatie-subsidie

Met een laagdrempelige aanvullende isolatie-subsidie op de Energietransitie-lening, worden kleine VvE’s gestimuleerd om versneld tot uitvoering te komen van minimaal één isolatiemaatregel. De regeling is zo ingericht dat ook VvE’s met een kleiner vermogen hiervan kunnen profiteren. De subsidie bedraagt maximaal € 1.500, – per appartement en maximaal € 10.000, – per kleine VvE, tot een maximum van 50% van de kosten. In totaal zit er € 450.000 in de subsidiepot.

“Isolatie draagt bij aan een lagere energierekening en meer wooncomfort. Door de eisen die worden gesteld aan de te gebruiken isolatiematerialen stimuleert de regeling een maximale milieuprestatie. Naast energiebesparing draagt het bovendien bij aan circulariteit, een gezond binnenmilieu en gezonde arbeidsomstandigheden”, aldus wethouder Bonte.


Meer informatie

VvE’s kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij VVE-010. Ook de Woonwijzerwinkel en VvE-beheerders wordt gevraagd VvE’s te begeleiden. Kijk voor meer informatie op: Het Energietransitiefonds.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content