Translate
HomeNieuwsActieplan Rotterdams WeerWoord: samen tegen gevolgen klimaatverandering

Actieplan Rotterdams WeerWoord: samen tegen gevolgen klimaatverandering

Rotterdam
Groen en regenwater
WeerWoord
21 oktober 2020
27 oktober 2020

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Van extreme droogte tot flinke hoosbuien. Deze week is de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord gepresenteerd, een actieplan tegen de gevolgen van klimaatveranderingen.

In juni liepen kelders onder door zware regenval, krap twee maanden later in augustus werd met een reeks tropische dagen opnieuw een warmterecord verbroken. De verwachting is dat we in de toekomst veel vaker te maken krijgen met extreem weer.

Extra kwetsbaar
Rotterdam is als dichtbebouwde stad extra kwetsbaar. Stenen en asfalt houden warmte vast en wanneer het heel hard regent, zakt het water minder makkelijk in de bodem waardoor er ‘water op straat’ ontstaat. Meer groen aanleggen is daarom belangrijk, want groen neemt het water makkelijker op. Rotterdam is al aardig op weg, zo werden deze zomer honderden geveltuintjes aangelegd. Een andere oplossing is een goede wateropvang. Voorbeelden daarvan zijn de ondergrondse waterbuffer bij het Sparta stadion en het waterplein Benthemplein in Rotterdam-Noord.

Deze week presenteerde wethouder Bert Wijbenga de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord. Het is een actieplan voor de korte termijn, want om Rotterdam echt weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatveranderingen, moet er nog véél meer gebeuren.

Regenbestendig, groener en minder warm
Het belangrijkste actiepunt uit de Uitvoeringsagenda is het verminderen van wateroverlast. Wanneer het hard regent, lopen zo’n 15.000 panden in Rotterdam het risico op natte vloeren. Het college wil dat aantal het komende anderhalf jaar met 2.500 omlaag brengen.

Daarnaast moet klimaatadaptatie vanzelfsprekend worden. Er komen eisen waaraan nieuwe projecten moeten voldoen. Van nieuwbouw, rioolwerkzaamheden tot de herinrichting van een plein. Belangrijk daarbij is hoe een project groener en regenbestendiger kan.

Samenwerken voor meer groen
De gemeente doet ook een beroep op álle Rotterdammers. Zo’n zestig procent van de stad is namelijk privaat bezit en in handen van bewoners, maar ook van woningcorporaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarom is het belangrijk dat alle partijen samenwerken aan een klimaatbestendig Rotterdam. In verschillende wijken worden nu al gesprekken gevoerd: wat zijn in deze buurt de risico’s en wat kunnen we er samen aan doen?

Wil je meehelpen door/en je eigen huis, balkon, tuin of misschien wel delen van de stad voor te bereiden op een extremer klimaat? Kijk dan hier. Wil je de Uitvoeringsagenda lezen? Dat kan ook!

Het Rotterdams WeerWoord
Het Rotterdams WeerWoord is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollande Delta, hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content