Translate
HomeNieuwsAftrap Zon op Zuid met negen collectieve zonnedaken

Aftrap Zon op Zuid met negen collectieve zonnedaken

Rotterdam
Zonne-energie
Wethouder Arno Bonte installeert zonnepaneel op het dak van het Olympia College.
28 februari 2022
1 maart 2022

In je eigen wijk duurzame energie opwekken en samen met andere bewoners profiteren van de opbrengsten. Dat is het doel van Zon op Zuid. Vrijdag 25 februari gaf wethouder duurzaamheid Arno Bonte vanaf het dak van het Olympia College in IJsselmonde het startsein voor dit project. Op dit dak worden gefaseerd circa 1.000 zonnepanelen geplaatst. Het dak betreft één van de negen coöperatieve zonnedaken die binnen twee jaar in Rotterdam Zuid moeten zijn gerealiseerd.


Toegankelijk

De gemeente Rotterdam werkt aan een energietransitie die toegankelijk is voor iedereen. Het project Zon op Zuid maakt dat mogelijk. Rotterdammers op Zuid kunnen zich verenigen in een energiecoöperatie, die vervolgens een collectief zonnedak aanlegt. Daaraan kan iedereen meedoen, én delen in de opbrengst.

“We gaan in eerste instantie aan de slag met de ontwikkeling van negen collectieve zonnedaken”, zegt Arno Bonte, wethouder duurzaamheid. “Denk aan daken van scholen, woningcorporaties en kerken op Zuid. Daarvan blijven de stroomopbrengsten in de wijk, zodat iedereen kan meeprofiteren. Voor de aanleg van de zonnedaken worden buurtbewoners die dat willen bovendien opgeleid tot zonnepaneleninstallateur. In samenwerking met WijkEnergieWerkt krijgen zij een opleiding, doen ervaring op en stromen daarna uit naar een baan. Een project volledig van, voor en door de wijk!”

Rotterdams model

Om de instap voor deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden ontwikkelde Energie van Rotterdam, een platform van samenwerkende energiecoöperaties in de stad, het Rotterdams model. Dit stelt alle Rotterdammers in staat om deel te nemen aan een zonnedak in de eigen wijk, ongeacht de dikte van de portemonnee. Zo kan elke inwoner naar eigen draagkracht bijdragen aan de verduurzaming van zijn eigen woonomgeving.


Zon op Zuid

De komende 2 jaar worden er vanuit Zon op Zuid 9 coöperatieve zonnedaken gerealiseerd op grote daken in Zuid. Deze daken hebben een gezamenlijk vermogen van circa 1.975 kWp, goed voor de opwek van circa 1.750.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van zo’n 800 Rotterdamse huishoudens.

Ieder zonnedak is eigendom van een lokale energiecoöperatie. De duurzame stroom die het dak produceert wordt verkocht aan een groene energieleverancier. De opbrengst is voor de energiecoöperatie en daarmee voor de wijk en haar bewoners. Zij beslissen samen hoe de opbrengst wordt geïnvesteerd om hun eigen wijk duurzamer te maken. Zoals bijvoorbeeld voorlichting over energiebesparende maatregelen aan huis.

Wethouder Arno Bonte installeert zonnepaneel op het dak


90 coöperatieve zonnedaken

Als onderdeel van het Rotterdams Klimaatakkoord (RKA) ontwikkelt Energie van Rotterdam de komende jaren in totaal 90 coöperatieve zonnedaken in de hele stad. Ieder dak wordt gerealiseerd door lokale energiecoöperaties. In Rotterdam Noord zijn de eerste vier coöperatieve zonnedaken in de stad reeds gerealiseerd.

“Zo wordt het voor iedereen in Rotterdam mogelijk om samen groene stroom op te wekken”, zegt Jelte Boeijenga, directeur Energie van Rotterdam. “Op verschillende plekken in de stad zijn al energiecoöperaties actief; Rotterdammers die samen werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk. De zonnedaken op Zuid maken dit eigenaarschap ook mogelijk voor de bewoners van Zuid. We zien ernaar uit om de komende maanden met iedereen die wil aan de slag te gaan om de zonnedaken te gaan ontwikkelen.”


Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.zonopzuid.nl

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content