Translate
HomeNieuwsBetonproductie in Rotterdam steeds duurzamer

Betonproductie in Rotterdam steeds duurzamer

Rotterdam
Circulair
Contract tekenen beton
24 maart 2021
24 maart 2021

Rotterdam wordt steeds duurzamer! Daarom stimuleert de gemeente haar leveranciers om duurzaam te werken. Dat geldt ook voor de productie van beton: in 2030 wil de gemeente Rotterdam de helft van al het beton circulair laten produceren. In de aanbesteding voor de productie van beton waren circulariteit en beperking van de CO2-uitstoot dan ook belangrijke criteria. Familiebedrijf RWA wist aan die ambities te voldoen en is nu leverancier van de betonnen onderbakken voor Rotterdamse afvalcontainers.

Ondergrondse containers zijn ideaal in de stad, want ze nemen weinig ruimte in. De containers kunnen echter niet rechtstreeks de grond in, maar worden in een betonnen onderbak geplaatst. RWA is verantwoordelijk voor deze bakken. Bij de productie ervan recyclet het bedrijf oud beton. Dat kunnen ze inmiddels zo snel, dat het maken van een onderbak nog maar een paar minuten kost.

Urban mining

“De traditionele productie van beton uit zand, grind en cement is erg vervuilend”, vertelt René Rutte, eigenaar van RWA. “De productie van cement alleen al veroorzaakt namelijk zo’n tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En toch gebruiken we ontzettend veel beton. Het loont dus om beton te recyclen.” RWA houdt zich daarom bezig met urban mining: het bedrijf gaat in de stad op zoek naar grondstoffen voor nieuw beton. Dat betekent hergebruik van oude betonputten, gebouwen, bruggen en viaducten.

Nieuw leven voor oud materiaal

“Tien procent van onze onderbakken bestaat uit nieuw cement, maar al negentig procent is dus gerecycled materiaal”, vertelt Rutte. “Uiteindelijk willen we naar een situatie waarin ook die tien procent niet meer nodig is. Dat is het uitgangspunt van een circulaire wereld: we moeten het doen met de grondstoffen die in de afgelopen jaren al zijn gewonnen.”

Meer over duurzame betonproductie en ervaringen van RWA lees je in het praktijkverhaal.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content