Aan de slag met het verduurzamen van 33.000 eengezinswoningen
“Kaching!” riep een bewoner, toen hij hoorde hoeveel subsidie hij mogelijk kan krijgen voor het isoleren van zijn woning. Tijdens een drukbezochte bewonersavond in de Wijkhub Beverwaard is het gratis maatwerkadvies aan eigenaar-bewoners in de wijk officieel begonnen. Wethouder Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) en het Regionaal Energieloket (REL) spraken met bewoners over de mogelijkheden om hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken.
De bijeenkomst markeert de start van een grootschalige aanpak om ruim 33.000 eengezinswoningen in 11 Rotterdamse wijken te verbeteren.
Persoonlijk advies aan huis
Het maatwerkadvies is bedoeld voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van hun woning. Tijdens een gratis huisbezoek bekijkt een adviseur de staat van de woning en geeft daarna persoonlijk advies over energiebesparende en onderhoudsmaatregelen. Denk aan isolatie van het dak, de vloer of de gevel. Ook krijgen bewoners hulp bij het aanvragen van offertes, het kiezen van een uitvoerder en het regelen van subsidie.

Zo maakt de gemeente verduurzaming bereikbaar voor meer mensen. “We willen op maat met bewoners meedenken”, zei wethouder Chantal Zeegers tijdens de avond. “Samen zorgen we ervoor dat huizen minder energie verbruiken, comfortabeler worden én in waarde stijgen.”
Helder advies en hulp bij vervolgstappen
De bewonersavond in Beverwaard werd geopend door Jerry Wesemann, die al langere tijd in de wijk bewoners helpt met verduurzaming. In de volle zaal zaten naast genodigde eigenaar-bewoners ook twee leden van de wijkraad. Adviseurs van REL gaven uitleg over wat bewoners kunnen verwachten van het maatwerkadvies. Van het bespreken van de wensen van de bewoners en de mogelijkheden van de woning, tot het vinden van een betrouwbare aannemer en aanvragen van subsidie.
REL gaf voorbeelden van hoe subsidie en begeleiding het makkelijker maken om maatregelen te nemen. Ze lieten ook zien dat goede isolatie niet alleen in de winter prettig is, maar ook helpt om het huis koeler te houden in de zomer – een actueel onderwerp op de warme avond.
Geslaagde start en grote interesse
Na de presentatie was er tijd voor bewoners om vragen te stellen, en zich aan te melden voor een afspraak. Er werden veel praktische vragen gesteld over bijvoorbeeld de geschiktheid van kruipruimtes, het gebruik van bio-based materialen, en de keuze voor betrouwbare aannemers. REL werkt met een vaste groep uitvoerders die vooraf gecontroleerd zijn op kwaliteit. Bovendien houdt REL tijdens de uitvoering vinger aan de pols en kunnen bewoners altijd bij hen terecht voor vragen of ondersteuning.
Elf aanwezigen meldden zich ter plekke aan voor een gratis huisbezoek, waarmee het totaal aantal aanmeldingen in Beverwaard op 56 staat sinds de start van de aanpak eind april.

Ook in andere Rotterdamse wijken
Bewoners in Beverwaard en andere Rotterdamse wijken die hierover een brief van de gemeente hebben ontvangen, kunnen zich aanmelden voor een gratis maatwerkadvies. De gemeente heeft drie gespecialiseerde adviesbureaus in de arm genomen om deze maatwerkadviezen van a tot z te begeleiden: Regionaal Energieloket (REL), Energieklus en Klimaatroute.
In totaal gaat het om ongeveer 33.000 eengezinswoningen, in 11 wijken verspreid over Rotterdam. Het gratis maatwerkadvies is voor eigenaar-bewoners van eengezinswoningen die aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De woning is gebouwd vóór 1993;
- De WOZ-waarde is lager dan €429.300 (peiljaar 2022);
- De woning heeft minimaal twee slecht geïsoleerde onderdelen (zoals vloer, dak of gevel).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het maatwerkadvies, de deelnemende wijken en de drie adviesbureaus op https://www.rotterdam.nl/isolatie.
U kunt de subsidie isolatie eengezinswoningen bekijken en aanvragen op https://www.rotterdam.nl/subsidie-isolatie-eengezinswoningen-aanvragen.