Translate
HomeNieuwsBurgemeester Aboutaleb presenteert plan 1000 klimaatbestendige steden

Burgemeester Aboutaleb presenteert plan 1000 klimaatbestendige steden

Rotterdam
Wat wij doen
The Hague, January 25th 2021
Climate Adaptation Summit 2021, CAS2021
Mayors Forum with Ahmed Aboutaleb, mayor Rotterdam
PHOTO MARTIJN BEEKMAN /Ministry of Infrastructure and Water Management
28 januari 2021
28 januari 2021

Burgemeester Aboutaleb presenteerde tijdens de klimaattop het tienjarenprogramma ‘1000 Cities Adapt Now’ aan wereldleiders, waaronder staatshoofden Angela Merkel en Mark Rutte, en de achtste en huidige secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon en António Guterres. Hij bood deze Joint Statement om klimaatadaptatie in steden wereldwijd te versnellen namens de samenwerkingspartners aan tijdens de opening van de Climate Adaptation Summit (CAS 2021) op maandag 25 januari.

Manier van leven aanpassen

Burgemeester Aboutaleb: “Het warmste jaar ooit, de droogste maand, de meeste neerslag op een dag, de weerrecords volgen elkaar in een rap tempo op. We moeten onze manier van leven en onze economieën aanpassen aan nieuwe, extremere omstandigheden. Als leiders van steden weten burgemeesters dat zowel het tegengaan van klimaatverandering als wereldwijde actie op het gebied van klimaatadaptatie essentieel zijn voor de toekomst van die steden. Ook corona dwingt ons te kiezen voor een groen herstel uit deze pandemie.”

‘1000 Cities Adapt Now’
Het doel van dit programma is om klimaatadaptie te versnellen in maar liefst 1000 steden over de hele wereld. In 2050 woont meer dan 70% van de wereldbevolking in steden. Daarom zijn de inspanningen van het programma ‘1000 Cities Adapt Now’ (1000CAN) cruciaal om echt impact te creëren. Het programma is geïnitieerd door een nieuwe coalitie tussen Global Center on Adaptation, World Resources Institute, Resilient Cities Network en UN-Habitat. Zij kunnen hierbij rekenen op de praktijkervaring met klimaatadaptatie van stedelijke leiders van Miami, Parijs, Accra, Christchurch, Milaan, Jakarta, Surat, Beira, Antwerpen, Tirana, Athene, Greater Manchester, Khulna, Istanboel, Den Haag, Groningen en Rotterdam.

Burgemeestersforum ‘Accelerating Adaptation in Cities’
Als onderdeel van de CAS 2021 was burgemeester Aboutaleb gastheer van het burgemeestersforum ‘Accelerating Adaptation in Cities’. Dit forum was op maandag 25 januari 2021 online te volgen op www.cas2021.com. Ban Ki-moon en stedelijke leiders van o.a. Miami, Parijs, Jakarta en Christchurch spraken over klimaatadaptatie in steden en hun steun voor het 1000 CAN-programma. Steden en stedelijke regio’s spelen een belangrijke rol bij de aanpak van klimaatverandering. Tegelijkertijd liggen er uitdagingen om de Covid-19 pandemie het hoofd te bieden en ervan te herstellen.

Nederland organisator van CAS 2021
De CAS 2021 is een internationale klimaattop die op 25 en 26 januari 2021 plaatsvond in Nederland. Deze conferentie richt zich op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de onvermijdelijke effecten van klimaatverandering, zoals een stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden. Het doel van de conferentie is te zorgen dat onze wereld de gevolgen van klimaatverandering beter kan doorstaan.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content