Na een paar weken rust, was op zaterdag 1 juni de derde bijeenkomst van het Burgerberaad Klimaat. Tijdens deze bijeenkomst werd er door het burgerberaad nog meer kennis opgedaan. Het burgerberaad ging namelijk in gesprek met 15 klimaatexperts. Zij waren uitgenodigd om hun inzichten en kennis te delen over verschillende klimaatonderwerpen. De experts zijn door het burgerberaad gekozen en een aantal zijn door het burgerberaad zelf aangedragen.
De deelnemers van het burgerberaad hebben allemaal hun eigen kennis en ervaring als inwoner van Rotterdam. Tijdens het burgerberaad kunnen zij ook veel leren over het klimaat. Dit helpt de leden om samen te bedenken hoe Rotterdam de klimaatdoelen kan halen.
Van nationale plannen naar Rotterdamse
De deelnemers van het burgerberaad vroegen zich af wat de invloed is van de internationale afspraken en de landelijke plannen op de Rotterdamse klimaatplannen. Daarom begon de dag met een duidelijk verhaal van Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Hij legde uit wat de Rijksoverheid doet aan het klimaat en over welke onderwerpen een stad als Rotterdam zelf gaat. Zoals het vervoer, de ziekenhuizen, wat de stad kan doen met het elektriciteitssysteem en de sportverenigingen. Ook vertelde hij over wat de Rotterdamse voetbalclub Sparta doet om te verduurzamen.
Speeddaten
Na het verhaal van Kees heeft het burgerberaad intensief gesproken met de 15 experts. In 3 rondes van elk één uur vroegen deelnemers de experts het hemd van het lijf.
De thema’s waren:
• Energievoorziening
• Gebouwde omgeving
• Mobiliteit
• Grondstoffentransitie
• Gezondheid
• Stadsinitiatieven
• Klimaatadaptatie
• Belangengroepen
• CO2 uitstoot
Benieuwd naar de inzichten die de klimaatexperts aan het burgerberaad hebben meegegeven? Op Mijn Rotterdam vind je een samenvatting van tips en quotes van alle experts.
De volgende stap
Met bijeenkomst 3 heeft het burgerberaad een grote stap gezet in hun proces. Zij zijn nog meer te weten gekomen over het onderwerp klimaat. Dit nemen zij mee naar bijeenkomst 4 op 20 juni. Dan gaat het burgerberaad met elkaar eerste ideeën bedenken!
Afspiegeling van de stad
De experts waren enthousiast over de 3e bijeenkomst en vonden het leuk om hun kennis over te dragen aan deze groep Rotterdammers.
“Voor het eerst in mijn loopbaan zie ik zo’n brede vertegenwoordiging van denkbeelden, afkomsten en perspectieven. Dit maakt mij erg enthousiast!”.
Het burgerberaad bestaat uit ruim 100 door loting geselecteerde Rotterdammers. Met alle kennis die zij tijdens de afgelopen drie bijeenkomsten hebben opgedaan, gaan de deelnemers samen bedenken hoe Rotterdam de klimaatdoelen kan halen. In 2030 moet de CO2-uitstoot in de stad 55% minder zijn dan in 1990. En in 2050 moet Rotterdam helemaal klimaatneutraal zijn. In de herfst gaat het advies van het burgerberaad naar de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist wat wordt uitgevoerd. Daarmee oefent het burgerberaad direct invloed uit op wat de gemeente aan het klimaat doet.
Meer weten? Kijk op http://www.rotterdam.nl/burgerberaad