Het eerste burgerberaad van Rotterdam gaat over het klimaat. Ruim 100 Rotterdammers bedenken samen maatregelen om de klimaatdoelen te behalen. Dat doen zij tijdens zes bijeenkomsten. De eerste twee stonden in het teken van kennismaking en leren.
Op 16 april lag de loper uit. De deuren van de Doelen stonden open. Iedereen zocht een plekje in de zaal. Het burgerberaad ging nu echt beginnen! Yke Ntoane, voorzitter van het burgerberaad, heette de ruim 100 deelnemers welkom. Daarna leerden zij elkaar beter kennen. Ook hebben zij veel kennis opgedaan over het klimaat, de klimaatdoelen en wat de gemeente doet om de klimaatdoelen te halen. Kinderburgemeester Dominique en kinderraadslid Anuska vertelden de deelnemers wat kinderen belangrijk vinden als het gaat om het klimaat.
Positieve sfeer
De sfeer in de zaal was voelbaar positief. Deze Rotterdammers willen ervoor gaan! Samen iets goed doen voor hun mooie stad. Het burgerberaad staat te trappelen om aan de slag te gaan.
Bekijk deze video over de eerste bijeenkomst.
De stad in!
20 april ging het burgerberaad op excursie in de stad. Zo ontdekten zij hoe het onderwerp klimaat leeft onder de bewoners en organisaties. Rotterdammers hadden via mijn.rotterdam.nl enkele plekken aangedragen. Het burgerberaad bezocht onder andere: het Stationsgebied, Floating Farm Rotterdam, Het Nieuwe Nassen, Stichting Iedereen aan Boord, de Prinsessenflats, het Essenburgpark en Project SAWA.
Geloot
De deelnemers van het burgerberaad zijn geloot, om een zo goed mogelijke afspiegeling te vormen van de Rotterdamse maatschappij. De verschillende geluiden uit de stad komen zo aan bod in het burgerberaad. Kennis over het onderwerp is niet nodig, de leden praten mee vanuit hun eigen ervaring als inwoner. Bij de volgende bijeenkomst op 1 juni wordt de kennis van het burgerberaad aangevuld door experts. Deze experts zijn gekozen door het burgerberaad en geven informatie over de verschillende kanten van het klimaat.
De klimaatdoelen
In 2030 moet de CO2-uitstoot in het stedelijk gebied ten opzichte van 1990 met 55% naar beneden. En in 2050 moeten we helemaal klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat alles wat we als stad doen, niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hoe de gemeente dat wil aanpakken, staat in het Klimaat Actieplan Rotterdam.
Meer weten over het burgerberaad? Kijk op: rotterdam.nl/burgerberaad.
Foto’s © Bas Czerwinski