Op donderdag 20 juni vond de 4e bijenkomst van het burgerberaad plaats. Groepjes deelnemers werkten aan verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, aanpassingen voor het klimaat en duurzame ideeën uit de stad. Per onderwerp bespraken zij hoe ze erover denken en wisselden zij meningen uit. Daarna werden de eerste voorlopige adviezen op papier gezet. Dit is de eerste stap naar het advies aan de gemeenteraad.
Haalbaarheid en uitvoerbaarheid
Na de zomer, tijdens bijeenkomst 5, krijgen de leden van het burgerberaad de kans om vragen te stellen aan de toetsingscommissie (ambtenaren van de gemeente Rotterdam). Deze commissie toetst elk voorlopig advies op haalbaarheid en uitvoerbaarheid. De feedback van de toetsingscommissie kan het burgerberaad verwerken in hun adviezen. Dit helpt het hen tot realistische en haalbare voorstellen te komen die kunnen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen.
De Klimaatdoelen
In 2030 moet de CO2-uitstoot in het stedelijk gebied ten opzichte van 1990 met 55% naar beneden. En in 2050 moeten we helemaal klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat alles wat we als stad doen, niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hoe we dat willen aanpakken, staat in het Klimaat Actieplan Rotterdam.
Geloot
De deelnemers van het burgerberaad zijn geloot, om een zo goed mogelijke afspiegeling te vormen van de Rotterdamse maatschappij. De verschillende geluiden uit de stad komen zo aan bod in het burgerberaad. Kennis over het klimaat is niet nodig, de leden praten mee vanuit hun eigen ervaring als inwoner. Maar tijdens bijeenkomst 3, zijn de leden van het burgerberaad bijgepraat door klimaatexperts. Deze experts waren gekozen door het burgerberaad en gaven informatie over de verschillende kanten van het klimaat. Deze informatie heeft het burgerberaad mee kunnen nemen in het opstellen van de voorlopige adviezen.
Meedenken?
In de zomer vraagt het burgerberaad aan de stad om weer met hen mee te denken. Houd hiervoor Mijn Rotterdam in te gaten!
Meer weten? Kijk op http://www.rotterdam.nl/burgerberaad