Translate
HomeNieuwsCollectieve zonnedaken voor bewoners Prins Alexander

Collectieve zonnedaken voor bewoners Prins Alexander

Rotterdam
AlexEnergie Opening zonnedak door Chantal Zeegers
15 februari 2023
| Laatste update: 16 februari 2023

Vrijdag 10 februari openden wethouder Chantal Zeegers samen met Ronald van Ombergen, directeur Sportbedrijf Rotterdam twee collectieve zonnedaken. Onder leiding van voorzitter en initiatiefnemers van AlexEnergie Donald van den Akker. De feestelijke opening vond plaats bij Tafeltennisvereniging Alexandria ’66, in de gymzaal aan de Tattistraat.

Op de gymzaal Tattistraat liggen 200 zonnepanelen, Op gymzaal Lagelandsepad liggen nog eens 144 panelen. Dat levert gezamenlijk 122.000 kWh per jaar op. Met dit initiatief kunnen ook bewoners van Prins Alexander profiteren van de opgewekte energie. Donald van den Akker: “Het is fantastisch om nu concreet te kunnen zien dat een gezamenlijke bewonersactie leidt tot het produceren van duurzame energie. Een onmisbare schakel in de Rotterdamse energietransitie!”.

Energie voor bewoners

Alex Energie is opgericht op 9 oktober 2019 en organiseerde een eerste bewonersevent op 3 februari 2020. In 2021 hebben energie coöperatie AlexEnergie, Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente de intentie uitgesproken op 4 sportlocaties in Prinsenland / Het Lage Land coöperatieve zonnedaken te realiseren. Deze gymzaal aan de Tattistraat is, samen met de gymzaal Lagelandse pad, de eerste realisatie van een collectief zonnedak van AlexEnergie in Prins Alexander.

Verduurzamen sportlocaties

Sportbedrijf Rotterdam heeft als ambitie om de sportlocaties een verbindende functie te geven in de buurt en geeft dit een impuls door sporters en sportverenigingen te betrekken bij haar duurzame ambities. Daarom start Sportbedrijf Rotterdam met een zonnedak op vier gymzalen in Rotterdam Alexander. Zo werkt ze tegelijk aan haar ambitie om in 2025 een reductie CO2-uitstoot van 50 procent ten opzichte van 2018 te bewerkstelligen.

Daken beschikbaar

Gemeente Rotterdam ondersteunt AlexEnergie actief door het ter beschikking stellen van daken van gemeentelijk vastgoed, voor de zonnepanelen. De daken van de gymzalen zijn door de gemeente Rotterdam beschikbaar gesteld voor een periode van 17 jaar, samen met de het Sportbedrijf Rotterdam, die het beheer en onderhoud uitvoert.

Meer informatie over de collectieve zonnedaken van AlexEnergie is te vinden op www.alexenergie.nl

 

Foto v.l.n.r.: Vanessa Bruin (bewoner, deelnemer), Saskia Meijer (voorzitter tafeltennisvereniging Alexandria ’66), Donald van den Akker (Voorzitter AlexEnergie), Chantal Zeegers (wethouder Klimaat), Ronald van Ombergen, (directeur Sportbedrijf Rotterdam).
Fotograaf: Jan van der Ploeg

 

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud