Translate
HomeNieuwsAanleg van groen dak met waterberging op de Doelen voltooid

Aanleg van groen dak met waterberging op de Doelen voltooid

Rotterdam
Groen en Water
De Doelen luchtfoto
31 mei 2022
31 mei 2022

Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m²  groen. Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2000 badkuipen. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen op zondag 5 juni is het dak voltooid.


Groene oase in de stad

“Het nieuwe dak op de Doelen wordt een groene oase in het centrum van Rotterdam. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Het veranderende klimaat vraagt om dit soort slimme oplossingen. Dat is niet alleen in de ondergrond mogelijk, maar ook op daken.’, zegt wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte).


Wateropvang, groen en biodiversiteit

Onder de beplanting is een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgevangen. Het water wordt opgeslagen tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Zo past de stad zich aan het veranderende klimaat aan en zorgen we voor duurzaam waterbeheer. Ook de regenwaterafvoer van de Grote Zaal is aangepast, zodat ook de regen van dat dak opgevangen wordt.

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan.  Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad. Op het dak aan de Schouwburgpleinzijde ligt een houten vlonder van 480 m², dat in de toekomst bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten. 

Fotograaf: Jan van der Ploeg

Duurzaam dak

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. En het dak draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak is gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen,  het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content