Translate
HomeNieuwsMultifunctioneel dak op de Doelen

Multifunctioneel dak op de Doelen

Rotterdam
Wat wij doen
Aanleg biodivers dak de Doelen
20 september 2021
17 november 2021

Vandaag is het startsein gegeven om het platte dak van concert- en congresgebouw de Doelen te bedekken met een grote variatie aan groen (omvang van 10 tennisbanen) en waterberging. De waterberging op het dak heeft een inhoud van 2.000 badkuipen. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze grootte krijgt.


Kratten voor wateropvang

De eerste stap is het neerleggen van kratten voor de wateropvang. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak water te geven. Zo wordt het Rotterdamse dakenlandschap weer duurzamer. Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt.

‘Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Daar heeft iedereen profijt van,’ zegt wethouder Bas Kurvers van Bouwen en Wonen.

Veelzijdig groen

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer dieren en planten in de stad.

Aan Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 vierkante meter, die gebruikt wordt voor onderwijzende en sociale activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet voor iedereen open, maar zijn er wel rondleidingen. We kijken naar mogelijkheden om het dak in de toekomst voor het publiek open te stellen.


Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van LIFE@UrbanRoofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content