En de teller staat op 17,4 hectare groen – gerealiseerd, in uitvoering of in voorbereiding. Zoveel groen is Rotterdam sinds 2023 rijker, inclusief de uitbreiding die komend jaar nog volgt. Dat is ongeveer 26 voetbalvelden. Daarmee komt de doelstelling uit het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen: de groenagenda 2023-2026’ nog sneller dan verwacht in zicht. Tevens is de stad 20 hectare bijenlandschap rijker.
De ambitie van 20 hectare groen erbij in de stad legde het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders vast omdat mensen aantoonbaar gelukkiger en gezonder worden van een groene omgeving. Ook zorgt meer en diverser groen voor verkoeling in de zomer en water opvang bij hevige regen. Bovendien is goed en gevarieerd groen ontzettend belangrijk voor de insecten en andere dieren in de stad. De gemeente hier samen met vele groene partners en bewoners aan.
Dicht bij huis
Elk plekje groen in de stad – hoe klein ook – is waardevol. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om groenprojecten dicht bij huis te stimuleren en ondersteunen. Bijvoorbeeld via de wijkaanpak van Rotterdams WeerWoord, acties via Opzoomer Mee of het laten rijden van de TegelTaxi, waardoor bewoners makkelijker tegels kunnen vervangen door planten. Maar ook door bewonersinitiatieven te honoreren. Dankzij de inzet en het enthousiasme van bewoners konden projecten worden uitgevoerd aan onder andere de Sint-Jacobsplaats en in de Mauritsstraat in het Centrum, de Jagerslaan in Vreewijk, de Schiehaven in Schiemond en de Petrarcastraat in Lombardijen.
Vergroening vindt op alle niveaus plaats: van geveltuinen via groene routes en pleinen tot de grote stadsprojecten. In 2024 is al een begin gemaakt met het Rijnhavenpark, in 2025 starten de vergroening van het Hofplein en de aanleg van het Nelson Mandelapark.
Aanpassing aan klimaat
Naast meer en gevarieerder groen voert de gemeente op 50 plekken in de stad maatregelen uit om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Bij voorkeur in combinatie met bijvoorbeeld het vervangen van de riolering, het treffen van verkeersmaatregelen of de herinrichting van straten. Zo hoeft de straat maar één keer open. Zo is extra groen aangelegd bij de rioolvernieuwing in de Nijverheidsstraat, bij de herinrichting van de kruising bij de Laan op Zuid en op het binnenterrein aan de Karel Doormanhof. Ook is er onder het Driehoeksplein is een waterberging aangelegd van 475 m2. Op het moment zijn er 15 locaties in uitvoering en meer dan dertig plekken zijn in verschillende fasen van voorbereiding.
Groene pleinen
In 2024 zijn het Ericaplein, het Driehoeksplein en de Persoonsdam opnieuw ingericht. Dit zijn pleinen die erg stenig waren en last hadden van wateroverlast en hitte. De Persoonsdam is van een grote stenige vlakte veranderd in een aantrekkelijk stadplein met maar liefst 4.980 m2 groen. Verder is de herinrichting gestart van het Mijnsherenplein, het plein aan de Zwartewaalstraat en het Bleiswijkplein. Deze laatste twee worden ook klimaatpleinen met extra waterberging. In totaal worden 15 pleinen aangepakt, de overige pleinen zijn in verschillende fasen van voorbereiding.
Groenblauwe schoolpleinen
Rotterdam werkt al jaren aan groenblauwe schoolpleinen. Daar kunnen kinderen spelen in het groen en wordt regenwater op een speelse manier opgevangen en afgevoerd. Er zijn in de afgelopen jaren al zo’n 49 groenblauwe schoolpleinen aangelegd en voor 13 pleinen worden plannen gemaakt.
In 2024 zijn de schoolpleinen bij De Jacobusschool in Hoogvliet, de Provenier in Noord en de Jozefschool in Hoek van Holland omgetoverd tot een groenblauwe schoolplein. Met de groenblauwe schoolpleinen regeling van 2025 kunnen opnieuw minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen om het plein aan te pakken. Tot uiterlijk 1 juni 2025 kunnen basisscholen via deze link subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt maximaal € 80.000 per school.
Gevarieerder groen
Het groen dat in 2024 werd gerealiseerd is niet alleen belang voor mensen, het verbetert ook de biodiversiteit. De stad wordt zo aantrekkelijker voor bijvoorbeeld vogels en insecten. Er komt een grotere variatie aan planten en bomen. Van het doel om 40 hectare bijenlandschap te realiseren, staat er nu 20 hectare op de teller. In 2024 zijn met name ecologische verbindingen voor de wilde bij in Noordwest (Overschie, Schiebroek en Hillegersberg) voorbereid en deels uitgevoerd. 2024 startte voor de bijen met de bloei van breed biologisch bollenlint in Zestienhoven. In de loop van het jaar is het gebied van de Van der Duijn van Maasdamweg (Zestienhoven), via het Molenpark en Terbregge langs de Rotte naar het Ommoordse Veld, omgevormd tot een bijenlandschap.
Meer over de resultaten en toekomstige verbeteringen staan in de jaarrapportages van de groenagenda en het programma biodiversiteit, dat het college 18 februari presenteerde aan de gemeenteraad.