Translate
HomeNieuwsDeelscooters en -fietsen nu ook beschikbaar in Rotterdam-Zuid

Deelscooters en -fietsen nu ook beschikbaar in Rotterdam-Zuid

Rotterdam
Mobiliteit
Deeltweewielers
19 mei 2021
27 mei 2021

Mooi nieuws: wie van en naar Rotterdam-Zuid reist kan dit binnenkort ook met de elektrische deelscooter of deelfiets doen. Om te werken aan een betere luchtkwaliteit speelt deelmobiliteit een belangrijke rol. In Rotterdam worden dit jaar meer deeltweewielers toegelaten, waarbij het nu ook mogelijk is om ze te parkeren op Zuid. 

Rotterdam telt op dit moment zo’n 3.300 deelfietsen en deelscooters. De elektrische deelscooters zijn beter voor het klimaat en de luchtkwaliteit dan benzinescooters. Uit de jaarrapportage van de gemeente blijkt dat vorig jaar ongeveer zes miljoen kilometer met deze voertuigen is gereden. Daarmee is een uitstoot van 168,5 ton CO2 bespaard; dit staat gelijk aan maar liefst 438 passagiersvluchten met het vliegtuig van Amsterdam naar Rome. 

Gemakkelijker reizen

Uit onderzoek blijkt dat de voertuigen veel gebruikt worden voor ritten in en naar het centrum, simpelweg omdat hier het grootste aanbod aan voorzieningen is. Sinds vorig jaar zomer zijn ook in veel randgemeenten deelscooters en -fietsen te vinden. Dit moet de deur-tot-deur-reis gemakkelijker maken. Om iedereen dezelfde toegang tot al die verschillende vormen van vervoer te geven, wil de gemeente dat ook in Rotterdam-Zuid het aanbod van deeltweewielers wordt vergroot.


Fout parkeren

Er wordt door de gemeente vaker gehandhaafd op deelfietsen dan op deelscooters. Fietsen worden vaker weggehaald en naar het Fietspunt gebracht. Bijvoorbeeld omdat een handhaver de zware scooter niet kan verplaatsen of de scooter alweer verhuurd is wanneer de handhaver bij een melding aankomt. De bedoeling is dat de handhaving op beide soorten voertuigen gelijk is. Daarom kunnen gebruikers van deelscooters vanaf half 2021 ook vaker rekenen op een boete bij foutparkeren of veroorzaken van overlast.

Jaarrapportage

Op 1 januari 2020 voerde Rotterdam als eerste gemeente in Nederland een vergunningsstelsel in voor het aanbieden van deelscooters en -fietsen vanuit de openbare ruimte. Om het afgelopen jaar goed in kaart te kunnen brengen, is er een jaarrapportage gemaakt. Hierin is gebruik gemaakt van eigen data en data van de aanbieders. Ook is onderzoek gedaan onder de gebruikers van deeltweewielers. Deze informatie wordt meegenomen in de aanpassingen in het beleid dat de gemeente naar aanleiding van deze jaarrapportage doet. Lees de volledige jaarrapportage op de pagina Deelvervoer.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content