Translate
HomeNieuwsDiergaarde Blijdorp en Eneco samen naar duurzame toekomst

Diergaarde Blijdorp en Eneco samen naar duurzame toekomst

Rotterdam
Wat wij doen
Blijdorp warmtepomp plaatsing 10 dec. 2021
13 december 2021
20 december 2021

Blijdorp en Eneco werken samen aan de bouw van een warmte-koudeopslag (WKO) naast het Oceanium. Op 9 december werden de warmtepompen geplaatst. Hiermee wordt de energievraag van verschillende dierverblijven slim aan elkaar gekoppeld. Zo zetten ze een grote stap in het aardgasvrij verwarmen van een omvangrijk deel van Blijdorp, die tegelijkertijd een besparing oplevert van 751 ton aan CO2-uitstoot.

Met dit slimme warmte- en koudesysteem houdt Blijdorp de koningspinguïns nog steeds koel op 10/11 graden, de haaien op 24 graden en de vlinders op een tropische temperatuur van 27 graden. Ook is op 9 december  een energiepartnerschap bezegeld voor de komende vijf jaar. Blijdorp en Eneco gaan grote stappen zetten om de energievoorziening van de Diergaarde verder te verduurzamen.

Meerdere verduurzamingsprojecten 

De WKO wordt komend voorjaar in gebruik genomen en maakt het Oceanium, Amazonica en op den duur het nieuwe entreegebied aardgasvrij. Eneco en Diergaarde Blijdorp hebben daarnaast de handen ineengeslagen voor meer verduurzamingsprojecten. Zo ontvangt de dierentuin straks groene stroom afkomstig van Rotterdamse wind uit windpark Slufterdam. Rotterdamse wind. Daarnaast vernieuwen we de zonnepanelen op het dak van het Oceanium en breiden we het aantal elektrische laadpalen uit. Hierbij betrekken we ook onze achterban en laten we zien wat het belang is van een duurzamere toekomst. Samen gaan we aan de slag om mensen nog meer te inspireren goed voor de aarde te zorgen.

Rotterdamse energie

Diergaarde Blijdorp zet zich in voor natuurbehoud en dierwelzijn en werkt voortdurend aan een duurzame bedrijfsvoering. Met het Masterplan 2030 ‘Natuurlijk in Blijdorp’ sprak Blijdorp de ambitie uit in 2030 haar CO2-footprint met meer dan 100% te willen verlagen. Samen met Eneco is, ondanks de stevige tijd tijdens de coronamaatregelen, hard gewerkt om stappen te kunnen blijven zetten in deze ambitie, ook in de toekomst.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: “Diergaarde Blijdorp wil haar bezoekers inspireren goed voor de aarde te zorgen. Dat doen we op tal van manieren en door te laten zien wat je zelf kunt doen. In Eneco vonden we in moeilijke tijden een partner die ons bleef bijstaan de duurzame ambities niet uit het oog te verliezen. In de samenwerking met Eneco maakt Diergaarde Blijdorp een grote duurzame stap naar de toekomst.”

Dick Velings, directeur Eneco Zakelijk: “Eneco wil bijdragen aan een leefbare planeet, zodat volgende generaties er ook van kunnen genieten. In de dierentuin zien we wat natuurschoon en diversiteit aan dieren ons kan brengen. Wij zijn er dan ook trots op om met Diergaarde Blijdorp samen te werken aan het reduceren van hun CO2 footprint.”

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid: “Ik juich het aardgasvrij maken van het Oceanium en Amazonica erg toe. Door een groot deel van Diergaarde Blijdorp voortaan duurzaam te verwarmen wordt per jaar honderden tonnen CO2 bespaard en komen de Rotterdamse klimaatdoelen weer een stuk dichterbij. Blijdorp en Eneco geven daarmee een aansprekend voorbeeld aan andere Rotterdamse bedrijven en organisaties. Met zulke initiatieven bouwen we samen aan een klimaatneutrale stad.”

De werking van de WKO: 230 meter boren in de grond

Een WKO bestaat uit twee bronnen waarvoor 230 meter in de grond moet worden geboord. In de koude bron wordt in de winter koude opgeslagen die we in de zomer gebruiken om te koelen. In de warme bron wordt in de zomer warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt om te verwarmen. Met de WKO zijn de gasgestookte cv-installaties van de verschillende gebouwen niet meer nodig.

Rotterdams Klimaatakkoord

Lees meer hoe Rotterdamse bedrijven samenwerken aan de Rotterdamse Klimaatdoelstellingen:

  • binnen vier jaar een trendbreuk bewerkstelligen in de CO2-uitstoot
  • van een jaarlijkse stijging naar een scherpe daling (de dalende trend is inmiddels ingezet!)
  • Een daling van de CO2-uitstoot in 2030 met 49,6% procent ten opzichte van 1990.

Rotterdams Klimaatakkoord

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content