Translate
HomeNieuwsEen extra groen én waterrijk schoolplein voor basisschool De Margriet in Blijdorp

Een extra groen én waterrijk schoolplein voor basisschool De Margriet in Blijdorp

Rotterdam
Groen en regenwater
Blijdorp schoolplein
10 november 2020
9 augustus 2021

De leerlingen én kinderen uit de buurt van De Margriet in Blijdorp genieten sinds maandag van een groenblauw schoolplein. Dat betekent dat het schoolplein dankzij verschillende maatregelen klimaatbestendiger is. Het schoolplein is gesubsidieerd vanuit de gemeente.

Op het nieuwe schoolplein is er van alles te doen: lopen over nieuwe schelpenpaadjes of over de heuvel die gemaakt is van hergebruikte tegels. Water oppompen, dammetjes bouwen of balanceren op de stapstenen.

Groenblauwe schoolpleinen hebben meerdere functies. Bij hitte geeft het groen op het plein verkoeling en schaduw. Het groen zorgt gelijktijdig ook voor betere afvoer van regenwater. Bij hevige regenval betekent dat minder waterplassen bij de school én in de wijk.


Spelen in groen en water

Volgens leerkracht Ruth Waakop Reijers van De Margriet heeft extra groen ook nog veel andere voordelen: “Spelen in de natuur biedt veel voor kinderen: het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek en het is rustgevend.” Meer planten zijn ook ideaal voor de natuureducatie volgens haar: “De kinderen vinden wormpjes en andere beestjes gewoon op hun eigen schoolplein.”

Deze maand gaan bollen en planten de grond in. ‘We krijgen veel bloeiende planten, dat is goed voor de biodiversiteit’, aldus de enthousiaste leerkracht. De kinderen in de buurt mogen spelen en picknicken op het plein. Er zijn ook plannen om hen te betrekken bij het onderhoud.


Vernieuwd plein

Op gepaste afstand openden deze maandag de kinderen van De Margriet en wethouder Bert Wijbenga het vernieuwde schoolplein. Wethouder Wijbenga: “De Margriet mag trots zijn op haar schoolplein. Ik ben blij dat onze subsidie dit mogelijk heeft gemaakt voor deze school én voor nog vijf scholen die binnenkort hun groene, waterweerbare plein openen. Zo komen in buurten met weinig groen steeds meer mooie, groene plekken, waar ook nog eens het water na heftige regenbuien beter wordt afgevoerd.”


Subsidie aanvragen kan nog tot 15 november

Vorig jaar stelde de gemeente voor het eerst subsidie beschikbaar voor groene, klimaatvriendelijke schoolpleinen in heel Rotterdam. De Margriet is het eerste schoolplein dat is aangepakt met subsidie uit de pot.

Ook dit jaar is € 400.000 subsidie beschikbaar, maximaal € 80.000 per school. Basisscholen die ook een groenblauw schoolplein willen, moeten er snel bij zijn. Zij kunnen nog tot en met 14 november een aanvraag indienen. Randvoorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor de kinderen uit de buurt. Zo profiteren ook zij mee. De subsidie is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein.

Rotterdam gaat voor groen

De subsidie maakt onderdeel uit van Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. Met het programma Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren – in samenwerking met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties – zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad. Het Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content