Translate
HomeNieuwsEen klimaatbestendige entree voor Diergaarde Blijdorp

Een klimaatbestendige entree voor Diergaarde Blijdorp

Noord
Groen en regenwater
Diergaarde Blijdorp
9 december 2020
9 december 2020

De entree van Diergaarde Blijdorp heeft een klimaatbestendige metamorfose ondergaan. Onder het plein voor de monumentale ingang is een nieuw regenwater-opvangsysteem aangelegd. Het opgevangen regenwater wordt gezuiverd en hergebruikt in het park. 

Het voorplein van Diergaarde Blijdorp is niet alleen opgehoogd en opnieuw beklinkerd, maar ook omgevormd tot een ‘buffer’ voor regenwater. Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, wordt het regenwater opgevangen en onder de grond opgeslagen in 490 vierkante meter aan Bufferblocks. Dat zijn blokken met holle ruimtes die water opvangen. Het regenwater wordt vervolgens gezuiverd door het biofiltersysteem van de start-up Field Factors, zodat het hergebruikt kan worden voor de dieren en planten in de diergaarde.

9.000 kubieke meter kraanwater besparen

Naar verwachting bespaart Blijdorp met het nieuwe systeem jaarlijks circa 9.000 kubieke meter kraanwater. Dat zijn ongeveer 75.000 badkuipen vol en daarmee 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin.

Wateroverlast verleden tijd

Diergaarde Blijdorp kampte jaren met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Het voorplein was verzakt en deels geasfalteerd. Hierdoor bleven er vaak grote plassen liggen. Maar ook in tijden van droogte kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen.

Daar komt nu verandering in sinds de laatste steen voor de nieuwe entree is gelegd. De werkzaamheden stonden al gepland, maar werden uiteindelijk naar voren gehaald zodat ze konden worden uitgevoerd terwijl Diergaarde Blijdorp twee weken lang de poorten gesloten hield vanwege coronamaatregelen.

Bezoekers leren over klimaatadaptatie

Naast een grote besparing op de watervraag willen Diergaarde Blijdorp en haar partners met dit project een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn. Diergaarde Blijdorp wil bezoekers inspireren om beter voor de natuur te zorgen. Dat doen ze door hen handvatten te bieden om zelf een steentje bij te dragen. Het nieuwe watersysteem is een voorbeeld voor bezoekers om te laten zien wat zij zelf kunnen doen om regenwater op te slaan en te hergebruiken.

Samenwerking innovatieprogramma

De metamorfose wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, TU Delft en de Hogeschool van Rotterdam. Deze partijen werken samen in het innovatieprogramma van de TU Delft, VPdelta genaamd.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content