Translate
HomeNieuwsLagere energierekening door prijsplafond

Lagere energierekening door prijsplafond

Rotterdam
Energiebesparing
Knop van verwarming
10 oktober 2022
| Laatste update: 22 december 2022

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd erg gestegen. Voor veel gezinnen en bedrijven is het lastig om de steeds hogere energierekening te betalen. Daarom stelt de regering een tijdelijk prijsplafond in voor gas, elektriciteit en warmte. 

Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Het prijsplafond voor warmte is € 47,39 euro per GJ. Dit prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Het prijsplafond betekent dat de kosten voor gas, elektriciteit en warmte worden verlaagd tot een maximumtarief. Het maximumtarief geldt tot aan een vastgesteld maximumverbruik.

Vaste korting in november en december

Het prijsplafond gaat dus volgend jaar in. Sommige mensen hebben echter nu al problemen met betalen van hun energierekening. In november en december van dit jaar ontvangen daarom alle huishoudens een vaste korting van 190 euro per maand. Deze korting is voor iedereen hetzelfde. De energieleverancier zorgt dat de korting verrekend wordt. Ook geeft de gemeente Rotterdam huishoudens met een laag inkomen nog extra ondersteuning. Voor huishoudens met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum stelt de gemeente een eenmalig bedrag van 800 euro beschikbaar, en voor huishoudens met een inkomen tot 120% is er een eenmalig bedrag van 1300 euro beschikbaar.

Stadsverwarming en blokverwarming

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Tot welk verbruik het prijsplafond voor stadsverwarming geldt, wordt de komende tijd door de regering verder uitgewerkt. De regering bekijkt nog wat de mogelijkheden zijn om huishoudens met blokverwarming te ondersteunen.

Energie besparen

Het prijsplafond zorgt voor een lagere energierekening. Maar let op, de prijs voor energie blijft hoog. Energie besparen is daarom belangrijk. Hoe u dat kunt doen, leest u op duurzaam010. U kunt hierbij hulp krijgen van een energiecoach.

Geldzorgen

Als u zorgen over geld heeft, kijk dan op de pagina Geldzorgen. Samen met u zoeken we naar een oplossing. Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? De gemeente kan u helpen. Ga naar de pagina Extraatje-010.

Vragen? Stel ze ons via het duurzaamheidsloket.

Het hele nieuwsbericht over het prijsplafond is terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud