Een nieuwe en extra groene binnentuin gebouw de Peperklip

Feijenoord
Groen en regenwater
Primeur Peperklip heeft langste natuurdak van Nederland_header
13 november 2020
13 november 2020

De binnentuin van het iconische wooncomplex de Peperklip in Rotterdam-Zuid wordt vernieuwd. De binnentuin krijgt veel groen, speelplekken en picknicktafels.

De Peperklip zit midden in een grote opknapbeurt. Eerder is het woongebouw gerenoveerd en zijn de woningen duurzamer gemaakt. Op het dak werd het langste natuurdak van Nederland aangelegd. Nu wordt het grote binnenterrein onder handen genomen. De aanpak van de wooneenheden én buitenruimte versterken elkaar, het draagt bij aan een betere en groenere woonomgeving.

Tijd voor vernieuwing

Het binnenterrein is maar liefst 9.500 vierkante meter groot. Het is een ontmoetingsplek voor de bewoners van de Peperklip, maar ook kinderen uit de wijk weten hun weg er naar te vinden. Het terrein is verouderd en aan een grote opknapbeurt toe. Daarom heeft de gemeente samen met verhuurder Vestia en de bewoners een nieuw ontwerp gemaakt.

De nieuwe binnentuin levert een bijdrage aan de klimaatopgave en het herstel van de biodiversiteit in de stad en bevordert de veerkracht en weerbaarheid (resilience) van Rotterdam.

Extra groen

De binnentuin krijgt 1.200 vierkante meter extra groen. Van kleurrijke bloemen en planten tot meerdere soorten bomen, allemaal voor een groenere en kleurrijkere omgeving. Denk aan asters, anemoontjes, geraniums en siergrassen en heesters, zoals de vlinderstruik en de berberis.

Uit het bomendepot van de gemeente komen verschillende soorten volwassen bomen, zoals een hemelboom, els, aak, berk, ginkgo biloba, es, amberboom, linde en Perzisch ijzerhout. Zij stonden vroeger elders in de stad en krijgen op deze nieuwe locatie een tweede leven.

Een aantal bewoners gaf aan graag zelf te willen tuinieren. Daarom komen er ook zelfbeheertuintjes die bewoners zelf mogen onderhouden.

Nieuwe speeltoestellen en ruimte voor ontmoeting

Een aantal buurtkinderen dacht mee over welke speeltoestellen zij graag zouden zien in de nieuwe binnentuin. Zij noemden onder andere een klimparcours, een grote nestschommel en trampolines populair. En die komen er. Net als een glijbaan en schommels.

Op verschillende locaties in de tuin komen bankjes. Zo kunnen ouders bij de speelplekken van de kinderen zitten. Bij het Huis van de Wijk komt een terras met grotere tafels, waar je bijvoorbeeld kunt picknicken en bewoners en buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. De toegankelijkheid voor mensen met een beperking wordt verbeterd.


Meer informatie

De herinrichting van de binnentuin van de Peperklip is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het project LIFE@UrbanRoofs en is onderdeel van het LIFE-programma van de Europese Unie voor milieu- en klimaatactie.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: