Translate
HomeNieuwsBasisschool Wereldwijs eerste Fairtrade School in Rotterdam

Basisschool Wereldwijs eerste Fairtrade School in Rotterdam

Rotterdam
Wat wij doen
Uitreiking Fairtrade school
5 juli 2022
| Laatste update: 7 juli 2022

Afgelopen vrijdag (1 juli) mocht basisschool Wereldwijs als eerste school van Rotterdam de titel ‘Fairtrade School’ in ontvangst nemen. Tijdens de afsluiting van hun project over slavernij en het vieren van Keti Koti werd de titel uitgereikt door stichting Rotterdam Fairtrade.

De stichting promoot Fairtrade, ofwel eerlijke handel, in Rotterdam. Zo heeft de stichting er 10 jaar geleden voor gezorgd dat gemeente Rotterdam een ‘Fairtrade Gemeente’ is geworden door aan de zes campagnecriteria te voldoen. In een Fairtrade Gemeente stimuleert de lokale overheid samen met winkels, horeca, bedrijven en organisaties eerlijke handel. Om de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te behouden moet gemeente Rotterdam aan de zes campagnecriteria blijven voldoen. En daar zorgt de stichting voor. In dit geval met de benoeming van de eerste ‘Fairtrade School’ in Rotterdam.


Eerste ontmoeting

Naar aanleiding van het schoolproject Slavernij op basisschool Wereldwijs werd stichting Rotterdam Fairtrade uitgenodigd door leerkracht en onderzoeker Ineke Struijk (zie foto), om gastlessen te verzorgen over eerlijke handel. Zo werd het contact gelegd tussen school en stichting en kwam het idee om de titel ‘Fairtrade School’ aan te vragen. Ook doet de school al veel aan duurzaamheidsacties, zoals het gescheiden verzamelen van afval. Dit maakte het voor de school aantrekkelijk om de titel aan te vragen.


Uitreiking titel

Afgelopen vrijdag werd voor de eerste keer de titel ‘Fairtrade School’ uitgereikt in Rotterdam aan basisschool Wereldwijs. Met het overhandigen van het bord dat bij de titel hoort kreeg de school ook een opdracht mee vanuit de stichting: “Geef dit bord alsjeblieft een mooi opvallend plekje, want de titel is pas het begin. Jullie zijn als school nu dé ambassadeurs van Fairtrade. Dus bedenk thuis en op school waar nog meer gedaan kan worden aan Fairtrade en duurzaamheid.”


Een mooi begin

Ook is het voor andere scholen in Rotterdam mogelijk om een Fairtrade School te worden. Zoals voorzitter Rob Spruijt van de stichting vertelt: “Uiteindelijk gaat het allemaal om goede keuzes maken. Als je iets koopt zoals koffie, chocolade of (cadeau)artikelen, kies dan voor een product dat Fairtrade is. Dan weet je zeker dat de makers van deze producten een leefbaar loon ontvangen en dat ze niet zijn gemaakt door kinderen en van schadelijke stoffen die slecht zijn voor het milieu. Hoe meer mensen betrokken zijn bij Fairtrade, hoe sterker onze bijdrage voor een betere wereld!” Lees meer op de website van Fairtrade Gemeenten over hoe jouw school een Fairtrade School kan worden of stuur een email naar rotterdamfairtrade@gmail.com


Over Fairtrade

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Door Fairtrade krijgen producenten van producten zoals koffie, thee en chocolade in ontwikkelingslanden leefbaar loon. Het uitreiken van de titel ‘Fairtrade School’ is een van de hoogtepunten van Rotterdam Fairtrade in 2022. Tevens het jaar waarin wordt gevierd dat Rotterdam al 10 jaar de titel Fairtrade Gemeente mag voeren. Lees meer over Fairtrade in Rotterdam op de website van stichting Rotterdam Fairtrade. En wil je zelf in actie komen? Kijk dan op de website van Fairtrade Gemeenten wat je kunt doen (binnen gemeente Rotterdam).

Op de foto staat Ineke Struijk samen met Tuncer Akyazi (directeur basisschool Wereldwijs). Foto’s eigendom van Stichting Rotterdam Fairtrade.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud