Translate
HomeNieuwsEerste waterstof kolkenzuiger in Rotterdam

Eerste waterstof kolkenzuiger in Rotterdam

Rotterdam
Mobiliteit
Wethouder Arno Bonte bij eerste waterstof kolkenzuiger
9 september 2021
9 september 2021

De gemeente Rotterdam test deze week de allereerste waterstof kolkenzuiger ter wereld. Aansluitend neemt de riooldienst de speciale vrachtwagen in gebruik om de putten (kolken) en riolering in de stad schoon te maken.

Dat Rotterdam nu investeert in deze waterstof vrachtwagen past bij de ambitie van de gemeente: in 2030 moeten alle voertuigen ‘schoon’ zijn en niet meer op fossiele brandstoffen rijden. Dat geldt nu al voor bijna 400 elektrische voertuigen. De nieuwe kolkenzuiger is het eerste voertuig in het gemeentelijk wagenpark dat op waterstof werkt.

Schoon

Rotterdam is wereldwijd de eerste gebruiker van een kolkenzuiger die werkt op waterstof. De motor is elektrisch. De elektromotor wordt daarbij van stroom voorzien door waterstof. Dankzij een grotere capaciteit dan die van accu’s kan de vrachtwagen zo langer werken en meer kilometers rijden dan een volledig elektrische vrachtwagen. De enige uitstoot die de wagen produceert is water, dus geen vieze uitlaatgassen meer.

Een prachtige primeur, vindt duurzaamheidswethouder Arno Bonte. ‘Kolkenzuigers verbruiken veel energie en dus ook veel brandstof. Die brandstof is nu helemaal schoon. De waterstofkolkenzuiger produceert geen CO2 en houdt de lucht in de stad gezond. Zo dragen we bij aan onze klimaatdoelen en aan het aantrekkelijker maken van de stad.’

Waterstof tanken

Deze eerste duurzame vrachtwagen is gebouwd door Hyzon. Dat bedrijf is gespecialiseerd is in de ontwikkeling van zware waterstofvoertuigen. Voor het tanken van waterstof moet de kolkenzuiger naar Rhoon, waar het enige waterstoftankstation in de regio Rijnmond staat. Binnenkort krijgt Rotterdam er meer waterstofstations bij.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content