Translate
HomeNieuwsPrimeur: Rotterdam heeft een volledig elektrische veegmachine

Primeur: Rotterdam heeft een volledig elektrische veegmachine

Rotterdam
Mobiliteit
eSwingo
7 oktober 2020
28 oktober 2020

De eSwingo is niet zómaar een veegmachine die de Rotterdamse fietspaden en winkelplinten schoon houdt. Het is namelijk de allereerste elektrische veegmachine in Rotterdam.

Misschien komt de eSwingo je al bekend voor. De gemeente Rotterdam heeft een oude bekende in een nieuw jasje gestoken. De eSwingo is namelijk een kleinere variant van de traditionele veegmachines. Maar wel met een bijzondere eigenschap: de eSwingo is elektrisch. En zorgt dus voor een éxtra een schoon Rotterdam!


Gemeentelijke voertuigen

De gemeente Rotterdam wil dat tegen uiterlijk 2030 zijn wagenpark volledig emissievrij is. De gemeente heeft op dit moment al 527 elektrische scooters en fietsen, 213 elektrische- en 204 hybride personenwagens, 37 elektrische bestelbussen, 2 hybride en 2 volledig elektrische vuilniswagen en drie kleinere elektrische veegmachines. En nu dus ook een elektrische veegmachine van het merk Swingo.

De elektrische veegwagen draagt ook bij aan de doelstellingen van de gemeente om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. “Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we begonnen om al onze voertuigen te vervangen door elektrische varianten. Elektrische vuilniswagens en veegmachines zijn niet alleen schoner, maar ook veel stiller. In meerdere opzichten dus een aanwinst”, vertelt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid).

Proefdraaien

De eSwingo heeft ook een zogenoemde datacontroller. Deze datacontroller verzamelt tijdens het vegen en schoonmaken waardevolle informatie over de veegwerkzaamheden én houdt de route bij. De datacontroller meet ook het energieverbruik. Dit levert een schat aan informatie op. Met die informatie kan Stadsbeheer de planning van de reinigingswerkzaamheden nog handiger plannen.


Fotograaf: Jan van der Ploeg

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content