Translate
HomeNieuwsEnergieopslag voor verduurzamen Rotterdamse voetbalverenigingen

Energieopslag voor verduurzamen Rotterdamse voetbalverenigingen

Rotterdam
Zonne-energie
Bonte op veld bij VV Alexandria66
4 november 2021
6 november 2021

Als een van de eerste pilot locaties van Nederland heeft voetbalvereniging Alexandria’66 de eerste ‘Power Cube, een opslagbatterij voor energie, in gebruik genomen. De batterij kan ruim 35 kWh aan elektriciteit opslaan. Dat staat gelijk aan het verbruik van 4,5 huishoudens per dag.

De ‘Power Cube’ maakt het mogelijk om energie, deels afkomstig uit de 60 zonnepanelen op het dak van het clubgebouw, op te slaan en vervolgens in te zetten voor de verlichting tijdens de avondtrainingen op de voetbalvelden. De verlichting veroorzaakt een grote piek in het elektriciteitsverbruik en vraagt een capaciteit in de aansluiting die de club anders niet nodig heeft.

Haalbaarheidsstudie

De ingebruikname van de opslagbatterij betreft en haalbaarheidsstudie van de gemeente Rotterdam in samenwerking met De Groene Club van de KNVB en Sportbedrijf Rotterdam. De gemeente wil hiermee testen welke kansen van energieopslag het kan benutten voor de verdere verduurzaming van sportaccommodaties in Rotterdam. In het najaar van 2022 worden de eerste resultaten verwacht.

Veel voordelen van energieopslag

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) verwacht veel van de Power Cube. “Energieopslag levert veel voordelen op. Een vereniging als Alexandria’66 hoeft nu minder stroom in te kopen en de elektriciteitsaansluiting kan door de batterij flink verkleind worden. Dat scheelt de club jaarlijks veel geld én helpt ons om het lokale elektriciteitsnet te ontlasten. Zo maken we zowel de sportaccommodaties als het elektriciteitsnet toekomstbestendig”.

De eerste klimaatneutrale sportvereniging

Vanuit het Integraal Huisvestingsprogramma Sportaccommodaties (IHP) werkt de gemeente Rotterdam de komende 10 jaar samen met Rotterdamse sportverenigingen aan een kwaliteitsslag van de sportaccommodaties. VV Alexandria’66 loopt daarin voorop. De vereniging heeft de ambitie uitgesproken om van Alexandria ’66 de eerste klimaatneutrale sportvereniging van Rotterdam, en mogelijk ook van Nederland te worden.

KNVB en De Groene Club

Lees hier het artikel van de KNVB en De Groene Club over de bijeenkomst van woensdag 3 november 2021, over de Power Cube bij Alexandria’66.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content