Translate
HomeNieuwsTimmermans brengt bezoek aan Huiskamer aardgasvrij Pendrecht

Timmermans brengt bezoek aan Huiskamer aardgasvrij Pendrecht

Pendrecht
Aardgasvrij
Timmermans op bezoek bij Huiskamer Pendrecht
12 mei 2022
16 mei 2022

Hoog bezoek voor de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht. Dinsdag 10 mei kwam Eurocommissaris Frans Timmermans in Pendrecht langs om zich te laten informeren over de aanpak om Pendrecht aardgasvrij te maken. Ook de burgemeester, een aantal bewoners en leden van het projectteam waren hierbij aanwezig.

Timmermans is als Eurocommissaris verantwoordelijk voor de ‘European Green Deal’: het plan waardoor Europa in 2050 klimaatneutraal is. In Nederland is het terugdringen van het gebruik van aardgas een van de manieren om de CO2-uitstoot fors te verlagen. Zoals in Pendrecht, waar we het aardgasvrij maken van de wijk ook combineren met bijvoorbeeld een lager energieverbruik en meer werkgelegenheid.

Timmermans vertelden we tijdens zijn bezoek niet alleen over onze aanpak, ervaringen en eerste resultaten, maar ook over onze zorgen. Duidelijk is dat de energietransitie een ingewikkeld en tijdrovend proces is als je een van de eerste wijken van Nederland bent

Timmermans in gesprek met bewoners Pendrecht
Fotograaf: David Rozing

Al snel gaat het gesprek over de hoge gasprijs. Julia vertelt over de tochtstrippenactie die we organiseren in de wijk. We bellen aan en geven de mensen advies over energiebesparing. De burgemeester, die bij hem thuis de thermostaat al een tijdje laag heeft gezet en de dikke truien klaar heeft liggen, vindt dit een mooi voorbeeld. ‘Wie in deze wijk 60 euro weet te besparen, houdt daar al gauw een volle tas boodschappen aan over. Een bedrag waar ze in rijkere stadswijken amper van op zullen kijken.’

Natuurlijk kun je besparen met wat kleine aanpassingen, maar als je dat door isoleren of zonnepanelen doet, kost dat ook geld. Dat is er in deze wijk vaak niet. En als er dan ook nog sprake is van achterstallig onderhoud, zijn de kosten helemaal hoog. De aanwezige bewoners maken zich grote zorgen hoe dit te betalen. Zelfs met subsidie gaat het immers nog om flinke bedragen.

Ook onderwerpen als de toenemende overlast van kamerbewoning in de wijk en verhuurders die niet investeren in hun woning komen langs in het gesprek. Maar ook de kansen die De Beroepentuin jongeren in Pendrecht biedt (namelijk werk). En de mooie duurzame ideeën van de kinderen in Pendrecht. Wat ons uiteindelijk brengt tot waarvoor we het allemaal doen: een mooie toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content