Translate
HomeNieuwsHet Oude Noorden is een groenblauw schoolplein rijker!

Het Oude Noorden is een groenblauw schoolplein rijker!

Rotterdam
Groen en Water
nieuwsbericht 2
27 maart 2023
| Laatste update: 28 maart 2023

Het groenblauwe plein aan de Louwerslootstraat in het Oude Noorden is officieel geopend. Dit plein wordt veel gebruikt door basisschool Hildegardis. De opening werd zingend ingeluid door het koor van groep 4.

Kathelijne Lemmens, directeur van Hildegardisschool is erg blij met het vernieuwde plein: ‘Het plein is enorm verbeterd! De zijn stenen verdwenen voor groen en grond zodat er meer water opgevangen kan worden wat scheelt qua temperatuur in de zomer. Er is mooi nieuw speelmateriaal, vooral de grote schommel is erg in trek. Daarnaast wordt het ook een plek waar de kinderen les gaan krijgen. Bijvoorbeeld over kruiden, insecten, het klimaat en het groeien & bloeien van planten.’


Moestuin, insectenhotel en een wigitip

Er valt veel te ontdekken op het nieuwe plein: een glijbaan, een klimrek, een schommel, een zandtafel, en plantenbakken die de kinderen zelf kunnen gebruiken als moestuin. Een insectenhotel en een wigitipi maken het plein straks compleet. De kinderen kunnen nu meer natuur beleven door de seizoensgebonden planten. Het aangeplante groen moet nog wel een beetje groeien. Maar volgend voorjaar kunnen de school- en buurtkinderen volop van genieten van het nieuwe plein. 


Voordelen groenblauw schoolplein

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En een betere afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval. Hierdoor draagt het plein bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.


Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

Sinds 2018 is Rotterdam 18 groenblauwe schoolpleinen rijker. In totaal hebben 18 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen gekregen. Het plein aan de Louwerslootstraat is het derde openbare groenblauwe plein dat wordt opgeleverd. Eerder werden het Taandersplein en het plein aan de Nicolaas Beetstraat aangepakt. Dit jaar worden er nog drie (openbare) groenblauwe schoolpleinen aangelegd aan de Nozemanstraat, het Schelfplein en het Dempoplein. 

In 2023 kunnen nog minimaal vijf scholen subsidie krijgen om hun schoolplein aan te pakken. Ze kunnen de subsidie tot uiterlijk 1 mei 2023 aanvragen.


Meer groen in de stad

Het vernieuwde plein is mede mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen. Met dit programma wil de gemeente, in samenwerking met bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld woningcorporaties, zorgen voor 21 hectare extra groen in de stad. Dat is ongeveer 40 voetbalvelden.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud