Translate
HomeNieuwsGroene kade gecombineerd met kunst bij Joods Monument

Groene kade gecombineerd met kunst bij Joods Monument

Rotterdam
Groen en Water
Eva-Cohen-Hartogkade
4 november 2021
17 november 2021

De kade bij het Joods Monument in Rotterdam wordt vanaf juli volgend jaar een groene plek. Daarmee wordt deze herdenkingsplaats nog meer een rustplek. Naast groen komt er kunst op deze historische kade. 

 De Eva Cohen-Hartogkade op de Kop van Zuid is een bijzondere plek in Rotterdam. Er staat een overgebleven stuk muur van Loods 24. Joodse Rotterdammers werden hier tijdens de Tweede Wereldoorlog verzameld en gedeporteerd naar werk- en vernietigingskampen. De muur is in 1992 herdenkingsmonument geworden. In 2013 is er een monument bijgekomen voor Joodse kinderen. Op het plein staan ook twee bijzondere bomen. Deze zijn even oud als de muur. Het plein wordt jaarlijks op 30 juli gebruikt voor herdenking.


Meer groen

De gemeente Rotterdam wil het plein aantrekkelijker maken door meer groen aan te leggen. Stichting Loods 24 steunt dit plan. Dit gaat er gebeuren:

  • Er komen grote groene oppervlaktes met lege plekken daartussen. Deze plekken staan symbool voor de lege plekken die zijn ontstaan in de Rotterdamse samenleving door de dood van veel Joodse stadsgenoten in de Tweede Wereldoorlog.
  • Er komen siergrassen. De grassen zijn licht, hebben een zachte uitstraling en laten beweging zien.
  • Verschillende hoogtes, routes door het groen en verborgen en open ruimtes geven de nieuw ingerichte kade straks een spannend karakter. Ook kinderen kunnen hier dan ronddwalen, speuren en ontdekken.

 Wethouder Karremans: ‘De Eva Cohen-Hartogkade is een belangrijke plek die deze groene metamorfose verdient. Dit stukje aan de kade wordt een mooie plek waar je kunt herdenken, ontdekken maar ook kunt ontspannen. Door de toevoeging van het groen, wordt het veel levendiger, wat past bij de wens van de gemeente om de herdenking levendig te houden.’


Kunst

Dit bijzondere stukje kade krijgt ook een ‘vertaling’ van een tijdelijk kunstwerk van Daan Roosegaarde. Zijn kunstwerk Levenslicht herdacht in 2020 de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers met 104.000 lichtgevende stenen.

Stichting Loods 24 heeft de kunstenares Martine Herman gevraagd om de stenen uit Levenslicht een definitieve plek te geven in de vergroening van de Eva Cohen-Hartogkade.

levenslicht
Levenslicht, van Daan Roosegaarde

Rotterdam gaat voor groen

De te vernieuwen kade wordt mede mogelijk gemaakt door het actieprogramma Rotterdam gaat voor groen. De gemeente zorgt hiermee voor 20 hectare extra groen in de stad. Ze doet dat samen met bewoners, ondernemers en organisaties.


In juli 2022 klaar  

Bewoners en ondernemers in de nabije omgeving van het Joods monument hebben op 3 november kennis kunnen nemen van de plannen voor de nieuwe kade. De gemeente maakt het ontwerp de komende periode definitief. De werkzaamheden voor de herinrichting beginnen in het voorjaar van 2022.  De gemeente verwacht dat de kade in juli 2022, voor de herdenking, klaar is.  

Detail kunstwerk Martine Herman. De stenen komen als een ‘zwerm’ tussen het groen te liggen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content