Translate
HomeNieuwsHet dempen van een deel van de Rijnhaven is gestart!

Het dempen van een deel van de Rijnhaven is gestart!

Rotterdam
Wat wij doen
Startsein demping Rijnhaven
16 maart 2022
16 maart 2022

De demping in de Rijnhaven is gestart! Maandag 14 maart heeft wethouder Bas Kurvers het startsein gegeven. Het havenbekken tussen de Posthumalaan, Wilhelminapier en Katendrecht verandert daarmee geleidelijk van water waar weinig activiteit is, in een compleet nieuw stuk stad.

Op het aangewonnen land worden vanaf 2025 2.500 woningen gebouwd met ruimte voor starters, gezinnen en senioren. Daarnaast komt er een park met een strand. Voor de bebouwing en het park wordt in totaal 8 hectare land aangewonnen in de Rijnhaven.


Lange adem

Het dempen duurt nog tot en met medio 2023, waarna het zand nog ruim 1,5 jaar moet inklinken voordat er gebouwd kan gaan worden. In deze fase van de demping wordt meer dan een miljoen kuub zand aangevoerd en nadat dit eind 2024, begin 2025 is ingeklonken, wordt nog een kleinere partij aangevoerd om de parkranden af te maken. Dat is bijna een Kuip vol zand.

Het aanbrengen van het zand gebeurt eerst met schepen vanaf het water en later, als het zand boven het water uitkomt, vanaf het nieuwe land. Het zand is grotendeels afkomstig uit diverse locaties van andere projecten en wordt hergebruikt in de Rijnhaven.


Vergroening

In de Rijnhaven wordt een-derde deel van het water gedempt om plaats te maken voor meer groen in de vorm van een grotendeels drijvend park van 18 hectare. Ondertussen blijft het karakter van een haven aanwezig en zichtbaar door de kades en de vergezichten over het water. Naast drijvende parkdelen komen er verbindingen met steigers waardoor meer gebruik kan worden gemaakt van het water. Daarnaast wordt een stadsstrand aangelegd dat mogelijkheden biedt voor sport, spel en vertier. Onderzocht wordt of zwemmen in de toekomst mogelijk is, of dat straks alleen pootjebaden vanaf het strand mogelijk is; dat is mede afhankelijk van het getij en de waterkwaliteit. De kades langs de Wilhelminapier en Katendrecht worden verder vergroend waardoor er een onafgebroken wandelpad rond de Rijnhaven ontstaat.

De Rijnhaven wordt nu omringd door populaire gebieden als de Kop van Zuid en Katendrecht.  De Rijnhaven ligt in het hart van Rotterdam. Met de ontwikkeling van de Rijnhaven ontstaat er een echt stadscentrum op twee oevers en worden Noord en Zuid sterker met elkaar verbonden.


Meer informatie

Door hoogbouw met 2.000 tot 2.500 woningen te bouwen, biedt de Rijnhaven straks mogelijkheden voor sociale huurwoningen, middeldure woningen en koopwoningen. In de plinten wordt ruimte gereserveerd voor kleinschalige bedrijvigheid en horeca. Bekijk hier het gehele Rijnhavenplan en het laatste nieuws.

Rijnhaven Startsein
Wethouder Bas Kurvers en Johan van der Vorm (Boskalis) geven startsein voor demping Rijnhaven.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content