Evgenii is bewoner-eigenaar van een appartement in het Oude Westen. De VvE, die bestaat uit drie appartementen aan de Henegouwerlaan, heeft in april 2024 de Rotterdamse isolatiesubsidie aangevraagd voor gevelisolatie aan de achterzijde van de woningen. De subsidie is in juni toegekend en de werkzaamheden zijn nu bijna afgerond. Evgenii vertelt hoe de VvE dit samen heeft geregeld.
Kan je om te beginnen iets over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Evgenii, ik ben geboren in de Sovjet-Unie en kwam zo’n negen jaar geleden naar Nederland. Ik woon al acht jaar in Rotterdam, in hetzelfde appartement dat we nu aan het isoleren zijn. Oorspronkelijk kwam ik hier voor promotieonderzoek. Ik ben gepromoveerd in de technische natuurkunde aan de TU Delft en heb daar vervolgens vier jaar gewerkt als postdoc. Nu werk ik als informatieanalist op het gebied van Kwaliteit en Duurzaamheid bij een omgevingsdienst.”
Hoe bevalt het om hier te wonen?
“Ik vind het hier fantastisch. Er is zoveel veranderd, en het is mooi om te zien hoe alles zich door de jaren heen ontwikkelt. Het onderhoud wordt hier goed aangepakt; onze VvE heeft al veel werk verricht en de isolatiemaatregelen maken daar nu ook onderdeel van uit.”
Kan je wat meer vertellen over jouw woning? Hoe ziet die eruit?
“Het is een typisch voorbeeld van Nederlandse architectuur uit het begin van de vorige eeuw. Het gebouw dateert uit 1906, dus het is al meer dan honderd jaar oud. Het bestaat uit vier verdiepingen, met daarin drie appartementen.”
Zijn de bewoners binnen de VvE actief?
“Ja, we zijn vrij actief. Tot acht jaar geleden was het gebouw in handen van een familie, waarna het werd omgebouwd tot drie afzonderlijke appartementen en aan drie nieuwe eigenaren werd verkocht. We zijn toen gezamenlijk de VvE gaan opbouwen. Er was in het begin nog geen geld of onderhoudsplan, niets. Al snel moesten we enkele zaken aanpakken, zoals het dak, dat na twintig jaar begon te lekken. Later hebben we ook de gevel en kozijnen aan de voorkant opgeknapt. En nu zijn we bezig met ons derde grote project: isolatie. Inmiddels hebben we ook een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).”
Vergaderen jullie geregeld?
“We komen meer dan één keer per jaar bij elkaar. Voor de isolatieaanpak hebben we wat vaker vergaderd, omdat er veel zaken besproken en uitgezocht moesten worden. Deze bijeenkomsten hielden we meestal bij de onderburen.”
Zijn zaken binnen de VvE makkelijk te regelen?
“Ja, ieder van ons heeft zo zijn eigen expertise. Mijn achtergrond is data-analyse, dus ik houd me vooral bezig met de cijfers. Mijn onderburen hebben meer ervaring met het aanvragen van subsidies, omdat zij al langer in Nederland wonen. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat je hiervoor subsidies kon aanvragen.”
Spaart de VvE ook voor toekomstig onderhoud?
“Ja, we hebben een spaarplan voor toekomstige projecten. De voorgevel is al schoongemaakt en geschilderd, maar de ramen aan de achterkant moeten nog gedaan worden, net als de trapmuur en enkele andere kleine zaken. Al deze werkzaamheden staan beschreven in ons meerjarenonderhoudsplan.”
Waarom hebben jullie de achtergevel geïsoleerd?
“Het afgelopen jaar heeft het veel geregend, waardoor er vochtplekken in huis ontstonden. Dit was de belangrijkste reden voor de isolatie. Mijn onderbuurman stelde voor om de isolatie meteen mee te nemen, zodat we niet alleen de vochtproblemen zouden oplossen, maar ook zouden besparen op de energierekening. Zo sloegen we twee vliegen in één klap: minder kou in de winter en minder warmte in de zomer.”
Jullie zijn hierbij geholpen door VVE-010. Hoe zijn jullie bij deze stichting terechtgekomen?
“Mijn onderbuurman maakte me hierop attent. Ik wist niet dat er een subsidie voor beschikbaar was. Nadat ik het verder uitzocht, kwam ik al snel op de website van VVE-010 terecht. Daar werd ik aan een vast contactpersoon gekoppeld die ons precies vertelde wat er ingediend moest worden. De communicatie was erg duidelijk.”
Hoe heb je de subsidieaanvraag uiteindelijk aangepakt?
“Ik heb alle documenten ingediend en met de hulp van de contactpersoon bij VVE-010 kregen we al snel subsidie vanuit de gemeente. Binnen een week was alles geregeld.”
Zou je de subsidie die jullie hebben gekregen ook aanraden aan anderen?
“Absoluut. Ik raad iedereen sowieso aan om hun huis te isoleren, zeker als het een oud gebouw betreft. Vroeger waren deze gebouwen misschien modern, maar ze voldoen nu niet meer aan de huidige eisen. Investeren in isolatie is noodzakelijk om energie-efficiënter te wonen. En als je daar ook nog subsidie voor kunt krijgen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.”
Hoe ervaar je de isolatieaanpak in Nederland in vergelijking met andere landen?
“Ik heb een goed voorbeeld uit Italië. Daar is veel geld gestoken in het opknappen van oude gebouwen, maar vooral op esthetisch gebied. Er werd nauwelijks geïnvesteerd in isolatie of energiebesparing. Hierdoor moet het onderhoud daar vaak opnieuw gebeuren. In Nederland gebeurt dat veel beter: hier wordt er echt voor de lange termijn gedacht. De aanpak is individueel afgestemd, waardoor niet alleen de buitenkant van het gebouw beter wordt maar ook de energierekening daalt door goede isolatie.”
Heb je nog tips voor mensen met een kleine VvE?
“Dat hangt natuurlijk af van de VvE, maar mijn advies is om regelmatig met elkaar af te spreken. Zo kunnen alle eigenaren aangeven wat zij belangrijk vinden en waar behoefte aan is. Duidelijke afspraken maken is essentieel. Als je de kans hebt om een project op te pakken, doe dat dan!”
Zelf subsidie aanvragen
Heeft uw woning een WOZ-waarde tot maximaal € 429.300? Dan kunt u via uw VvE tot en met 30 september 2025 subsidie aanvragen voor isolatie. En voor aansluiting op stadsverwarming. Per VvE-appartement kan er per maatregel 1.000 euro worden aangevraagd. Met een maximum van 2 maatregelen, in totaal 2.000 euro per appartement. Als isolerende kozijnen worden gecombineerd met HR++ glas of triple glas komt daar een bonus bij van 1.000 euro per appartement. Kijk hier voor meer informatie.