Translate
HomeNieuwsKleine VvE’s opgelet: nieuwe isolatie-subsidie

Kleine VvE’s opgelet: nieuwe isolatie-subsidie

Rotterdam
Energiebesparing
14428.Rhalda Jansen
1 september 2021
25 augustus 2021

Het wordt voor kleine Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) nog aantrekkelijker om hun appartementen te isoleren. Met ingang van 1 september 2021 is hiervoor een nieuwe subsidie beschikbaar.

Rotterdam telt ongeveer 13.000 VvE’s, waarvan 70% kleine VvE’s. Een kleine VvE bestaat uit 2 tot en met 7 appartementen. Met een laagdrempelige isolatie-subsidie wil de gemeente Rotterdam kleine VvE’s stimuleren om minstens één isolatiemaatregel uit te voeren. Denk hierbij aan de isolatie van gevels, vloeren en kruipruimtes. Isolatie draagt bij aan een lagere energierekening en meer comfort in de appartementen; minder tocht, schimmel en temperatuurschommelingen.


Maximaal € 10.000 per vereniging

De subsidie bedraagt maximaal € 1.500,- per appartement en maximaal € 10.000 per VvE, tot een maximum van 50% van de kosten. In totaal zit er € 450.000 in de subsidiepot. De subsidie is bedoeld voor de kosten van de isolatiematerialen en bouwkundige werkzaamheden, inclusief het organiseren van ruimte en veiligheid om het werk te doen. Voorwaarde is dat de VvE’s hun aanvraag doen voordat met de isolatiewerkzaamheden wordt begonnen. Aanvragen is mogelijk via deze link (tot en met 31 oktober 2022).

”Zo wordt het voor Rotterdammers die lid zijn van een kleine Vereniging van Eigenaars makkelijker om hun portiekwoning te verduurzamen en hun energiekosten te verlagen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) Deze VvE’s ontvangen het subsidiegeld voordat ze aan de slag gaan met isolatie en hoeven geen uitgebreid plan te hebben. Dat verlaagt de drempel.’’


Voorwaarden

De gemeente stelt als voorwaarde voor de subsidie dat de VvE’s gebruik maken van materiaal dat goed isoleert. Bovendien moet het materiaal veilig zijn voor de bewoners, milieubewust zijn geproduceerd en lang meegaan. Er is een lijst van isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen. VvE’s die materialen van deze lijst gebruiken, komen in aanmerking voor subsidie. Bovendien moet het gaan om isolatie van een compleet bouwdeel. Dit levert de beste isolatie op. Combineert een VvE dakisolatie met een groen dak, dan kan zij daarvoor ook deze subsidie krijgen.


Ook kansen voor ondernemers

Met de subsidie wil de gemeente bijdragen aan een nieuwe en toekomstgerichte bedrijvigheid. Kleine en middelgrote bedrijven in de bouwsector kunnen zo aan de slag; zij hoeven geen certificering of een branche-lidmaatschap te hebben. De gemeente stelt alleen eisen aan het isolatiemateriaal en de manier waarop het wordt aangebracht.


Minder gebruik van fossiele brandstoffen

Deze subsidieregeling is onderdeel van het uitvoeringsplan Energietransitie 2020-2022. Hiermee wil de gemeente de energietransitie versnellen. Met als doel onder meer een afname in het gebruik van fossiele brandstoffen en een daling van de CO2-uitstoot, in combinatie met het verbeteren van de werkgelegenheid in de duurzame sectoren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content