Translate
HomeNieuwsKlimaat Actieplan Rotterdam: gat naar doelstellingen 2030 iets verkleind

Klimaat Actieplan Rotterdam: gat naar doelstellingen 2030 iets verkleind

Uitgelicht
Wat wij doen
29 mei 2024
| Laatste update: 13 juni 2024

Rotterdam streeft er naar een groene en gezonde stad te zijn. Voor alle Rotterdammers. Daarvoor hebben we ambitieuze doelen gesteld. In 2030  leveren we onze bijdrage aan het nationale doel om de CO₂-uitstoot met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. In 2050 moet Rotterdam klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat we als stad niet meer broeikasgassen uitstoten dan we kunnen compenseren. 

In het Klimaat Actieplan Rotterdam beschrijft de gemeente Rotterdam acties die bijdragen aan deze ambitie. Dit omvat acties rondom het verduurzamen van energiesystemen, het aardgasvrij maken van gebouwen, het verduurzamen van transport en het circulair omgaan met grondstoffen.  

De gemeente Rotterdam publiceert twee keer per jaar updates van het Klimaat Actieplan Rotterdam. Om de vooruitgang te tonen, maar ook om eerlijk en transparant te zijn over wat ons nog te doen staat. De gemeente Rotterdam staat altijd open voor nieuwe ideeën en projecten die de verduurzaming van de stad kunnen versnellen. De afgelopen periode zijn verschillende nieuwe projecten aan het Klimaat Actieplan Rotterdam toegevoegd. Zoals bijvoorbeeld nieuwe projecten rondom innovatieve circulaire zonnepanelen en collectieve energie coaching.  

DCMR: gat naar doelstelling 2030 iets verkleind 

In een onlangs verschenen rapport heeft de Milieudienst Rijnmond (DCMR) de effecten van het Klimaat Actieplan Rotterdam beoordeeld, door te kijken naar het CO₂-effect van de reeds genomen maatregelen en de maatregelen die op de planning staan. Het rapport laat zien dat Rotterdam de dalende lijn van de CO2-uitstoot in 2023 heeft voortgezet. Dit is een positieve ontwikkeling die verder bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstelling van de stad. Het gat naar de doelstelling in 2030 is zodoende iets verkleind. Tegelijkertijd blijft het van belang dat de inzet de komende jaren verder wordt geïntensiveerd. Immers biedt het doorrekenen van de plannen geen garantie dat de doelen ook daadwerkelijk worden bereikt. Het succes blijft afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen en de betrokkenheid van de Rijksoverheid, de gemeente, partners in de stad en de inwoners van Rotterdam. Daarom blijft het essentieel om vanuit het Klimaat Actieplan Rotterdam gezamenlijk te blijven werken aan onze klimaatdoelen.  
 
Het rapport van DCMR is hier in te zien. 

Inkoopactie Zonnepanelen 

Een voorbeeld van een project dat is opgenomen in het Klimaat Actieplan Rotterdam is de gezamenlijk Inkoopactie Zonnepanelen. Sinds 2023 biedt de gemeente Rotterdam haar inwoners de kans om gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen. Met dit initiatief kunnen bewoners van eengezinswoningen in Rotterdam samen met hun buren de voordelen van zonne-energie benutten, terwijl de gemeente ondersteuning biedt gedurende het gehele proces. Ideaal voor Rotterdammers die graag willen verduurzamen maar voor wie het lastig is om op eigen initiatief zonnepanelen aan te schaffen. 

Klik hier om de onlangs geüpdatete versie van het Klimaat Actieplan Rotterdam in te zien.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud