Translate
HomeNieuwsRotterdamse zorginstellingen sluiten zich aan bij klimaatakkoord

Rotterdamse zorginstellingen sluiten zich aan bij klimaatakkoord

Rotterdam
Wat wij doen
Erasmus MC
21 januari 2022
21 januari 2022

Een aantal grote zorginstellingen in de stad bundelen hun krachten om hun CO2-uitstoot en de milieuvervuiling fors te verminderen. Ze hebben zich daarvoor aangesloten bij het Rotterdams Klimaatakkoord. Het gaat om de Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, het Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis en Vlietland en de zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum. Samen vormen zij de klimaattafel Zorg.


Minder afval

De ziekenhuizen gaan onder meer proberen minder afval te produceren. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van ziekenhuizen. Per jaar produceren de operatiekamers van ziekenhuizen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Vooral in de vorm van operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers die allemaal bestemd zijn voor eenmalig gebruik. Die worden nu verbrand.


Krachten bundelen

‘Zorginstellingen en ziekenhuizen verbruiken veel energie, voedsel en grondstoffen. De sector is verantwoordelijk voor zo’n zeven procent van de totale CO2-uitstoot en dat leidt tot negatieve effecten voor de gezondheid van mens en milieu. Ik ben blij dat de zes grote zorginstellingen in de stad de krachten bundelen voor de inzet van onze klimaatdoelen’, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie).

“Een dag ic-zorg staat gelijk aan 2000 kilometer autorijden, het gebruik van minstens
15.000 liter water en ontbossing met een oppervlak van 200 vierkante meter.” – Bonte


Duurzaam inkopen

De zorginstellingen willen ook kijken naar de inkoop van duurzame materialen en energie. Verder staat onder meer de aanpak van verspilling van grondstoffen hoog op de agenda. ‘Als je ziet dat een dag ic-zorg gelijkstaat aan 2.000 kilometer autorijden, het gebruik van minstens 15.000 liter water en ontbossing met een oppervlak van 200 vierkante meter, moeten we snel toe naar meer circulair werken. Dat vraagt om gezamenlijke oplossingen’, aldus Bonte.


Rotterdams Klimaatakkoord

In 2019 sloot de gemeente met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord, met als onderdeel daarvan 55 klimaatdeals voor de overgang naar een klimaatneutrale stad. De Klimaattafel Gezondheidszorg betreft de zesde op rij naast de klimaattafels voor Haven en industrie, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Schone energie en Circulair.

Ondertekening klimaatakkoord

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content