Translate
HomeNieuwsLaat uw tegels en zand ophalen door de Tegeltaxi

Laat uw tegels en zand ophalen door de Tegeltaxi

Rotterdam
Groen en Water
Nederland, Rotterdam, 22/10/2022,

Tegelwippen in de Herman Costerstraat.

foto Jan de Groen.
10 maart 2023
| Laatste update: 14 maart 2023

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Tegels vervangen door groen is goed voor onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. In een tuin met veel groen kun je heerlijk tot rust komen. Groen vermindert de kans op wateroverlast en het zorgt voor verkoeling in de zomer. Meer groen is ook goed voor allerlei dieren, vogels en insecten. Uw bijdrage is daarom belangrijk. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door (een deel van) de verharding in de tuin te vervangen door groen.

Wat doet u met straattegels die u overhoudt als u een geveltuintje aanlegt of tegels in de tuin door groen vervangt? Kunt u ze zelf niet (her)gebruiken, dan kunt u ze meegeven met de gratis Tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte straattegels. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op. Op www.tegel.taxi ziet u wanneer de Tegeltaxi bij u in de buurt is. 

Tegels aanmelden

Wilt u van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op www.tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in uw wijk. De tegels mag u vanaf zondag 16.00 uur neerleggen:

  • Op de hoek van de stoep
  • Aan de openbare weg
  • Niet naast auto’s of lantaarnpalen
  • Op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek.

De Tegeltaxi rijdt tot en met eind oktober 2023. Zand kunt u afleveren bij een milieupark.


Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die u verwijdert, kunt  hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in de tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Laat u hier inspireren.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in uw tuin te kiezen, levert u hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel. Hier vindt u een lijst welke soorten er makkelijk te planten zijn in uw tuin en waarvoor u subsidie kunt aanvragen.


NK Tegelwippen

Rotterdam doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Vergeet daarom niet uw gewipte tegels aan te melden op de website van het NK Tegelwippen. Maakt u gebruik van de tegeltaxi, dan geven zij dit door.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud