Translate
HomeNieuwsLente in Rotterdam: 150.000 bloeiende bloembollen

Lente in Rotterdam: 150.000 bloeiende bloembollen

Rotterdam
Groen en regenwater
Blijdorp krokussen
23 maart 2021
23 maart 2021

Wie de lente wil voelen, fietst of wandelt langs Stadskwekerij De Kas in Rotterdam Noord, de botanische tuin in Rotterdam Zuid of het natuurpad bij Diergaarde Blijdorp. Sinds deze week kun je daar genieten van een beginnende oase aan bloemen.

In november vorig jaar deelde Groene Cirkels 150.000 biologische bloembollen uit aan groene initiatieven in onze stad. Daarmee is een start gemaakt met een Rotterdams bijenlandschap: een bloemrijk netwerk van tuintjes, perkjes, bermen, veldjes en terreintjes, waarin insecten nectar en schuilplekken vinden. Zo zwerven de wilde bijen door de stad en zorgen ze met de verspreiding van het stuifmeel voor een nog groener Rotterdam.

Voordelen van groene plekken

Groen in de stad is belangrijk. Als je door de stad heen een lint maakt van diverse bloemen, planten, struiken en bomen vinden insecten voeding, schuilen ze en ontstaan weer nieuwe insecten. Insecten zoals bijen en hommels verplaatsen zo het stuifmeel naar andere delen van de stad. Zij zorgen daarmee voor voldoende groen in onze stad en de groei van fruit en groente. Insecten zijn bovendien een belangrijke voedselbron voor vogels. Een gezonde bodem zorgt weer voor voldoende voedsel voor egels. Bovendien vangt groen CO2 op, zorgt voor verkoeling in de zomer en minder wateroverlast bij extreem weer. Genoeg redenen om te zorgen voor veel groene plekken in de stad.

Natuur is niet perfect

Veel mensen houden van een strakke en opgeruimde tuin, zonder onkruid en opwaaiende bladeren. Maar kijkend naar de natuur is die juist niet perfect. Jan-Eisse: ‘Neem nu de paardenbloem, een typisch voorbeeld van wat mensen zien als onkruid. Maar die bloem trekt wel 27 soorten wilde bijen aan. Kruidachtige planten zijn ook belangrijk voor dieren. De natuur is niet perfect, juist een rommelige tuin zorgt voor schuilplekken en voedsel voor dieren. Het blad laten liggen in de herfst bijvoorbeeld en ook insecten overwinteren in dode planten, ook al zijn die bruiner en kaler dan in de zomer. Veel groen in je tuin zorgt er ook voor dat het regenwater op een rustige manier in de aarde trekt. En voor kinderen is het heerlijk om te rommelen en te onderzoeken in een groene omgeving.’

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content