Translate
HomeNieuwsLicht even uit in de Rotterdamse ziekenhuizen

Licht even uit in de Rotterdamse ziekenhuizen

Rotterdam
Energiebesparing
Ikazia_Ziekenhuis_Campagne_Zorg_voor_Energie_Licht_Uit_Duurzaam010
13 oktober 2022
| Laatste update: 13 oktober 2022

Zo’n 175 zorgorganisaties in Nederland deden afgelopen woensdag om 20.00 uur tegelijkertijd het licht uit. Ook in Rotterdam hebben de ziekenhuizen duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onder andere het Ikazia ziekenhuis heeft om de actie te steunen de buitenverlichting van één van de gebouwen tijdelijk volledig uit gedaan.

Een signaal van solidariteit

De landelijke actie is bedacht door het Milieuplatform Zorgsector, dat aandacht wil vragen voor de noodzaak van verduurzaming in de gezondheidszorg. Volgens eerdere berekeningen is de zorgsector goed voor 7 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland! De Gezondheidsraad stelde afgelopen september dat duurzaamheid naast patiëntgerichtheid, veiligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid als een aparte waarde meegenomen zou moeten worden in het zorgstelsel.

Verduurzaming

Het Ikazia ziekenhuis is één van de ziekenhuizen van het de klimaattafel Gezondheidszorg van het Rotterdams Klimaatakkoord. Het ziekenhuis werkt aan verduurzaming van de zorg samen met een aantal andere Rotterdamse ziekenhuizen, zorginstellingen en vergroenende praktijken in de huisartsen- en de mondzorg. Voorzitter van de Rotterdamse klimaattafel Gezondheidszorg Cathy van Beek: “Erg belangrijk dat ook de zorg als energiegrootverbruiker een helder signaal geeft aan de samenleving én de Rotterdamse Ziekenhuizen, dat elke energiebesparing telt; we doen het samen”. De andere zorgorganisaties binnen het Rotterdams Klimaatakkoord die zich zo inzetten op duurzamere zorg zijn het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Het Oogziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Rijndam Revalidatiecentrum.

Campagne ‘Zorg voor Energie’

Zorgmedewerkers kunnen zelf veel bijdragen aan verduurzaming van de zorg, stelt het Milieuplatform Zorgsector. Met de campagne ‘Zorg voor Energie’, die dit jaar van 10 tot en met 14 oktober loopt, wil de organisatie zorgmedewerkers daar bewuster van maken. Personeel van de deelnemende instellingen wordt aangespoord om bijvoorbeeld koffiebekertjes te hergebruiken, bewust zijn van de energie die ze gebruiken en de lichten in een ruimte uit te doen als er niemand aanwezig is.

Niet alle lichten

Niet alle lichten in een ziekenhuis of zorginstelling kunnen natuurlijk zomaar uit, erkent Milieuplatform Zorgsector. ‘Zorg gaat immers 24 uur per dag door.’ Als instellingen woensdag de lichtreclames op het dak, lantaarnpalen op de parkeerplaats of de lampen in de entreehal uitzetten is dat al ‘een mooi gebaar’.

 

Op de foto: Cathy van Beek (Voorzitter Klimaattafel Gezondheidszorg Rotterdam), Jannes Aman (Hoofd ondersteunende diensten Ikazia), Rob Kievit (bestuurder Ikazia Ziekenhuis) en Adriaan van Engelen (Directeur Milieuplatform Zorgsector), Mathijs Romme (Adviseur Zorgverzekeraars Nederland) en Katinka Roos-Groenenboom (Milieucoördinator Ikazia).

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud