Translate
HomeNieuwsLokaal Eigendom: Rotterdammers als mede-eigenaar van wind- en zonprojecten 

Lokaal Eigendom: Rotterdammers als mede-eigenaar van wind- en zonprojecten 

Rotterdam
Windenergie
Mensen op een strand bij windmolens.
11 juli 2024
| Laatste update: 11 juli 2024

Rotterdam werkt aan de energietransitie. Met windmolens en zonnepanelen wekken we duurzame energie op, zodat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Maar de energietransitie biedt ook kansen voor Rotterdammers. Met de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom stimuleert de gemeente dat Rotterdammers mede-eigenaar worden en dus mee kunnen profiteren van een wind- of zonproject.  

Hoe doen we dit in Rotterdam?  

Bij wind- en zonprojecten kunnen mensen die in de omgeving wonen meepraten over de projecten, via de zogenoemde participatie. Maar het is ook mogelijk om financieel mee te profiteren: dat heet financiële participatie en lokaal eigendom.    

Met de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom geeft de gemeente duidelijkheid over de uitgangspunten en voorwaarden bij het realiseren van lokaal eigendom en financiële participatie. Door middel van participatieplannen, omgevingsfondsen en coöperatieve modellen kunnen Rotterdammers meeprofiteren van de opbrengsten van duurzame energie. 

“In het nationale Klimaatakkoord gaat het over het streven naar 50% lokaal eigendom van duurzame energieprojecten. Dit streven is de rode draad in deze uitvoeringslijn. Het is onze ambitie dat Rotterdamse inwoners en ondernemers (mede-)eigenaar worden van wind- en zonprojecten, waardoor zij zeggenschap hebben in de projecten en meedelen in de opbrengsten. Hiermee heeft ook de omgeving profijt van de energie die wordt opgewekt.” aldus wethouder Chantal Zeegers. 

Meer informatie over de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom kunt u hier vinden: Lokaal Eigendom | Rotterdam.nl 

Fotograaf: David Rozing

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud