Translate
HomeNieuwsLuchthaven Rotterdam bouwt groot zonnepark

Luchthaven Rotterdam bouwt groot zonnepark

Rotterdam
Zonne-energie
RHIA zonnepark
6 juli 2021
6 juli 2021

Afgelopen maandag 5 juli plaatste demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen het eerste zonnepaneel van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Dit zonnepark wordt de komende maanden gerealiseerd door Unisun Energy uit Rotterdam. Naar schatting is het zonnepark eind van dit jaar klaar. Dit zonnepark komt parallel langs de start- en landingsbaan van het vliegveld. Het is één van de grootste in de regio.

 

RTHA neemt een vlucht met 14 GWh lokaal gewonnen groene stroom

Het zonnepark met een oppervlak van 7,7 hectare en ruim 37.000 zonnepanelen is daarmee een van de grootste zonneparken in de regio. Het park levert straks jaarlijks circa 14 gigawattuur (GWh) aan groene stroom op. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5.100 huishoudens. Dat betekend dat het zonnepark straks ongeveer drie keer méér stroom oplevert dan dat het jaarlijkse verbruikt. De luchthaven is dus in één klap volledig voorzien van lokaal gewonnen groene stroom. Tegelijkertijd komt er stroom beschikbaar voor andere innovatie- en duurzaamheidsprojecten en voor bedrijven of particulieren in de omgeving.


Slim energiesysteem

Om de zonne-energie op de luchthaven optimaal te benutten, werken de partners van stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA) aan het realiseren van een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen. Oftewel een Smart Energy System (SES) voor zon en warmte. Het SES zorgt voor een betrouwbare, veilige en duurzame energievoorziening op basis van lokaal gewonnen, groene energie. Bekroning met duurzaamheid certificaat De verduurzaming van de luchthaven RTHA en de samenwerking in RHIA verband blijven niet onopgemerkt.

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen over het unieke zonnepark bij luchthaven RTHA: “Met de aanleg van het zonnepark en het gebruik van een slim energiesysteem wordt ingespeeld op de transitie die luchthavens in stevig tempo moeten gaan doormaken. Een zonnepark van dit formaat op het terrein van de luchthaven is een katalysator voor de verduurzaming in de luchtvaartsector, en een opmaat naar een slim energiesysteem.”


Samenwerking

Voor de ontwikkeling, financiering, bouw en stroomlevering van het zonnepark werken diverse RHIA-partners nauw met elkaar samen. In het samenwerkingsverband van RHIA-partners gaat Blue Sky Energy I, onderdeel van Unisun Energy, het zonnepark bouwen. Uper Energy Europe uit Rotterdam gaat het beheer en onderhoud voor de komende 30 jaar uitvoeren. Blue Sky Energy I levert de op RTHA opgewekte duurzame stroom aan energieleverancier Eneco, partner van de Royal Schiphol Group waar RTHA ook deel van uitmaakt. RTHA neemt via Garanties van Oorsprong (GvO’s) de groene stroom af van Eneco. De aanleg van het zonnepark is mogelijk dankzij de subsidie van de Rijksoverheid Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE+).

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content