Luchtkwaliteit Rotterdam veel beter tijdens lockdown

Rotterdam
Mobiliteit
Luchtkwaliteit van Rotterdam veel beter tijdens lockdown_header
26 juni 2020
21 september 2020

De lucht in Rotterdam was in april en mei een stuk schoner dan de maanden en jaren ervoor. Dat blijkt uit metingen van milieudienst DCMR. De oorzaak: er reed veel minder verkeer door de stad tijdens de lockdown.

De afgelopen maanden bleven veel Rotterdammers binnen en werkten ze zoveel mogelijk thuis. Dat leidde ertoe dat er minder autoverkeer was in en rondom de stad. De kwaliteit van de lucht in Rotterdam is hierdoor verbeterd. Volgens milieudienst DCMR is de hoeveelheid stikstof in de lucht met maar liefst 15 procent gedaald. Langs drukke wegen was de daling nog groter. Ook fijnstof en roet namen af.

 

Binnen de norm

Rotterdam probeert al jaren de vervuiling van de lucht minder te maken. Dat lukte de afgelopen jaren redelijk goed. Maar op sommige plekken in de stad is de lucht nog niet schoon genoeg. Rondom de Pleinweg en Statenweg is de luchtvervuiling erger dan de grens die hiervoor is afgesproken. Maar ook bij deze twee wegen nam de luchtvervuiling in april en mei af. In deze periode bleef de luchtvervuiling onder de afgesproken grens.

 

Minder de auto, meer met het ov of de fiets

Het autoverkeer heeft veel invloed op de luchtkwaliteit. Daarom neemt het stadsbestuur maatregelen. Zo zijn er tijdelijk minder rijstroken open in de Maastunnel. “We moedigen het autoverkeer dat niet in Rotterdam hoeft te zijn aan om over de ring te rijden in plaats van dwars door de stad. Dat levert enorme gezondheidswinst op in straten als de ’s-Gravendijkwal”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie).

Bonte hoopt ook dat Rotterdammers anders gaan reizen. “Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen gaan fietsen. Ook is thuiswerken heel normaal geworden. Als deze positieve veranderingen blijven, kunnen we ook op lange termijn de gezondheid in drukke straten flink verbeteren.”

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: