Translate
HomeNieuwsMeer zonnepanelen op parkeerterreinen door nieuwe applicatie

Meer zonnepanelen op parkeerterreinen door nieuwe applicatie

Rotterdam
Zonnepanelen
Solarcarport SEW Eurodrive_Oktober 2020_Foto van Annelies de Wit
19 oktober 2020
27 oktober 2020

De nieuwe applicatie Park the Sun rekent uit welke parkeerterreinen in Rotterdam en Noord-Holland geschikt zijn om zonne-energie op te wekken. Park the Sun maakt ook inzichtelijk hoeveel energie er opgewekt kan worden.

Veel parkeerterreinen in Rotterdam en Noord-Holland kunnen slimmer benut worden voor het opwekken van schone energie. Door bijvoorbeeld overkappingen te plaatsen met daarop zonnepanelen. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat. Dat kan beter, vinden de gemeente Rotterdam en de provincie Noord-Holland. Samen met ontwikkelaar Sobolt ontwikkelden zij daarom de applicatie Park the Sun.

Via parkthesun.com kan iedereen een quickscan uitvoeren. Die quickscan laat zien welke parkeerterreinen in Rotterdam en Noord-Holland geschikt zijn voor het laten installeren van zonnepanelen. De applicatie maakt ook inzichtelijk hoeveel energie er opgewekt kan worden en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn. Inmiddels zijn de eerste ‘solarcarports’ in Nederland operationeel in Bloemendaal en Rotterdam.

50 solarcarports
Duurzaamheidswethouder Arno Bonte wil de komende twee jaar tenminste 50 solarcarports helpen ontwikkelen.

“Onze stad heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. We willen daarom zoveel mogelijk plekken benutten om schone energie op te wekken. Met Park the Sun helpen we eigenaren van parkeerterreinen, investeerders en lokale energie-coöperaties om een interessante businesscase te maken om zonne-energie op te wekken.”

Rotterdams Klimaatakkoord
Park the Sun is onderdeel van één van de 55 klimaatdeals uit het Rotterdams Klimaatakkoord. In dat akkoord hebben meer dan 100 Rotterdamse bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over acties om een halvering van de CO2-uitstoot te bereiken in de komende tien jaar.

Gedeputeerde Stigter van Provincie Noord-Holland:

“Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat we steeds meer elektrisch aangedreven auto’s krijgen. Wanneer je direct laadpalen plaatst bij een solarcarport sla je twee vliegen in één klap en dat is vaak goed voor de financiële haalbaarheid. Met Park the Sun kunnen niet alleen wij als overheid zelf gemakkelijker het initiatief nemen om parkeerplaatsen te verduurzamen, maar bijvoorbeeld ook een zorgcentrum, hotel of de lokale accountant.“

Webinar
Op 30 oktober 2020 om 10.00 uur organiseren de drie partijen samen een webinar over hoe de tool werkt. Je kunt je hiervoor aanmelden.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content