Translate
HomeNieuwsLigweide en groen bij opgeknapte Leuvekolk

Ligweide en groen bij opgeknapte Leuvekolk

Rotterdam
Groen en Water
Leuvekolk_1
30 juni 2022
| Laatste update: 30 juni 2022

De Leuvekolk in het centrum van Rotterdam is volledig opgeknapt. Er is meer groen, een steiger voor kleine boten en een ligweide met zitbanken. De gemeente plant in het najaar nog bomen en planten in de ligweide. De opknapbeurt heeft drie jaar geduurd. Door de metamorfose kunnen mensen en dieren nu genieten van deze groene plek.


Steiger

Aan de nieuwe steiger kan iedereen tijdelijk een kano of andere kleine boot vastmaken. Vanuit de Leuvekolk is het mogelijk om al peddelend het Centrum en Noord te verkennen. Varen kan tot aan Moerkapelle. Kano’s zijn te huur op verschillende plekken langs de rivier de Rotte.


Waterinlaat

Via een leiding stroomt zoet water vanuit de Nieuwe Maas naar de Leuvekolk. Deze waterinlaat is nodig omdat door het verdiepen van de Nieuwe Waterweg er meer zout zeewater de rivier op stroomt. Dankzij de inlaat blijft er voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte, ook in droge periodes. Ook wordt het water in de Leuvekolk nu beter doorgespoeld. Dat is weer goed voor de planten, vissen en andere waterdieren.

Download hier de infographic over de waterinlaat.


Vispassage

Ook is er een vispassage aangelegd. Door deze doorgang kunnen vissen van de Nieuwe Maas naar de Rotte kunnen zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten, zoals de aal en de driedoornige stekelbaars, erg belangrijk voor hun voortplanting. Ook zorgt de vrije doorgang voor een gezonde visstand.

Voor en na situatie Leuvekolk

Meer informatie

De opknapbeurt van de Leuvekolk maakt deel uit van het programma Rivieroevers. Hierin werkt de gemeente Rotterdam samen met partners om de Rotte en de Nieuwe Maas aantrekkelijker te maken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud