Translate
HomeNieuwsMinisterie en gemeenten maken afspraken over het verduurzamen van VvE’s

Ministerie en gemeenten maken afspraken over het verduurzamen van VvE’s

VvE
RJF_GEM_Overeenkomst-versnellen-verduurzaming-013
19 juni 2024
| Laatste update: 19 juni 2024

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de G4 en enkele andere grote gemeenten gaan nauwer samenwerken om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het verduurzaming van hun woningen. In grotere steden zijn veel koop- en huurwoningen onderdeel van een VvE. In de G4 is dat zelfs de helft van alle woningen. Bij de verduurzaming van hun woning lopen woningeigenaren binnen een VvE tegen allerlei specifieke problemen aan. Dit maakt het verduurzamen van VvE’s één van de belangrijkste opgaven in deze grote steden.

Met deze samenwerkingsafspraken erkennen het Rijk, de G4 (de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht), het stedennetwerk G40 en de gemeenten Alkmaar, Almere, Breda, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Leiden en Schiedam dat ze elkaar nodig hebben om voor deze doelgroep de juiste ondersteuning te bieden. Het Rijk met financiering en wet- en regelgeving en gemeenten voor de kennis van de wijken, het laagdrempelig aanbieden van advies- en ondersteuning, koppeling met andere opgaven in de wijken en eventueel maatwerk van maatregelen per wijk of buurt. De partijen zetten gezamenlijk in op het verbeteren van de volgende punten:

  1. Betere financieringsmogelijkheden, ook voor individuele eigenaren met beperkte financiële middelen;
  2. Vereenvoudigen van besluitvorming en verbeteren positie VvE-bestuur;
  3. Onafhankelijk en deskundig advies over verduurzaming van woningen;
  4. Betere mogelijkheden voor natuurvriendelijk isoleren van appartementsgebouwen

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): ”Ruim 40% van de woningen in Rotterdam is onderdeel van een VvE. Met name op Zuid gaat het vaak over kleine, kwetsbare VvE’s, met een achterstand in onderhoud. Omdat iedereen mee moet kunnen doen met de energietransitie, is het belangrijk dat we Rotterdammers in een VvE helpen te verduurzamen door goede advies en ondersteuning en goede leenmogelijkheden.”

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Ongeveer 20 procent van de woningen in Nederland is onderdeel voor een VvE. Deze steden hebben veel ervaring met de begeleiding en ondersteuning van VvE’s bij verduurzaming. Dit is precies de kennis en kunde die we breed willen delen met andere gemeenten, zodat alle VvE’s in Nederland hiervan kunnen profiteren. We gaan vanuit het Rijk ondersteunen bij deze kennisdeling via het nieuw op te zetten kennis- en expertisecentrum, naast de bestaande inzet via de Versnellingsagenda VvE’s.”

Foto: Rhalda Jansen Fotografie

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud