Translate
HomeNieuwsNieuw groenblauw schoolplein in Spangen

Nieuw groenblauw schoolplein in Spangen

Rotterdam
Groen en Water
Wethouder Karremans knipt lintje door met peuter
15 december 2022
| Laatste update: 15 december 2022

Spangen is een groenblauw plein rijker. Kinderen kunnen daar lekker buitenspelen en de natuur ontdekken. Op 15 december opende de wethouder het plein samen met de allerjongste schoolkinderen.

Het oude plein aan de Nicolaas Beetsstraat was één grote stenen vlakte. Zelfs de tafeltennistafel was van beton. De kinderen van basisschool Kasteel Spangen maken veel gebruik van dit plein. Schooldirecteur Karlijn Bovenberg is erg blij met de vernieuwing: ‘Van een stenen vlakte naar een wereld van groen, beestjes en natuurlijk spelen.  Straks krijgen de kinderen hier ook buitenles.’


Veel te ontdekken

Wethouder Vincent Karremans (van onder meer buitenruimte) knipte samen met Naya een lint door, waarna de kinderen voor het eerst op het nieuwe plein konden spelen. Er valt veel te ontdekken: speelheuvels, verkeerstuinen, een wilgentunnel en een klimboom. Ook komen er een moestuin en een insectenhotel, en een speelplek voor de allerkleinsten.


Volgend voorjaar

Door al het groen kunnen de kinderen de natuur nog meer beleven. De plantjes moeten nog wel een beetje groeien. Maar volgend voorjaar kunnen de school- én buurtkinderen er volop van genieten.


Betere leerprestaties

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat buitenspelen aantrekkelijker is. Daardoor gaan (school)kinderen meer naar buiten en bewegen ze meer. Dat bevordert de rust en de concentratie, wat weer goed is voor de leerprestaties. Op hete dagen zorgt het groen voor verkoeling en schaduw.


Minder waterplassen

Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En een betere afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval. Hierdoor draagt het plein bij aan het doel van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.


Meer informatie

Sinds 2018 is Rotterdam 18 groenblauwe schoolpleinen rijker. Tot nu toe ging het om pleinen die eigendom waren van de school. De school kon dankzij subsidie van de gemeente het plein groenblauw maken. In 2023 komt een nieuwe subsidieronde.
Het plein aan de Nicolaas Beetsstraat is het eerste groenblauwe plein dat door een school wordt gebruikt, maar op het grondgebied van de gemeente ligt.  Het is volledig door de gemeente gefinancierd. De komende jaren komen er nog acht van dergelijke pleinen bij.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud