Translate
HomeNieuwsAllereerste volledige elektrische vuilniswagen in Rotterdam

Allereerste volledige elektrische vuilniswagen in Rotterdam

Rotterdam
Mobiliteit
Overdracht ArnoBonte
21 juli 2021
21 juli 2021

De gemeente Rotterdam heeft vandaag een nieuwe elektrische vuilniswagen in gebruik genomen: de Volvo FE Electric. Deze wordt ingezet voor het uitstootvrij en geruisloos inzamelen van huisvuil in de binnenstad van Rotterdam. Het is de eerste vuilniswagen die volledig elektrisch uit de fabriek is geleverd. Rotterdam had al twee omgebouwde elektrische vuilniswagens rijden. Met de nieuwste aanwinst in het gemeentelijke wagenpark wordt 31.000 kilo CO2-uitstoot vermeden.

Inmiddels telt het wagenpark van de gemeente bijna 400 elektrische voertuigen. Van de nieuwe elektrische vuilniswagen komen er binnenkort nog 5 bij. Vervoersmiddelen die aan vervanging toe zijn, worden de komende jaren zoveel mogelijk vervangen door elektrische varianten.

“Het aanpakken van luchtvervuiling is een van de speerpunten van het stadsbestuur. Als gemeente willen we daarbij het goede voorbeeld geven en vervangen we diesel- en benzinevoertuigen door uitstootvrije elektrische modellen”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Naast het gezonder maken van de stad dragen we daarmee ook bij aan het realiseren van de Rotterdamse klimaatdoelstellingen.”


Positieve impuls

Doordat deze elektrische truck in de fabriek geproduceerd wordt, zijn alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd. Bovendien hoeven er niet eerst componenten geproduceerd te worden die later weer verwijderd worden om plaats te maken voor elektrische oplossingen. Dit maakt het productieproces niet alleen efficiënter, maar ook een stuk duurzamer.

Met het aanschaffen van de elektrische vuilniswagens hoopt Rotterdam ook een positieve impuls te geven aan de productie van zware elektrische voertuigen. “Door het op gang brengen van de vraag naar elektrische trucks hopen we dat het aanbod stijgt en de prijs daalt. Dat maakt het voor het bedrijfsleven daarmee ook aantrekkelijker om elektrische trucks aan te schaffen”, licht wethouder Bonte de voortrekkersrol van de gemeente toe.

Elektrische vuilniswagen

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content