Translate
HomeNieuwsGoed nieuws: officieel geen vieze straten meer in Rotterdam

Goed nieuws: officieel geen vieze straten meer in Rotterdam

Rotterdam
Mobiliteit
Luchtfoto Rotterdam
21 december 2021
22 december 2021

Rotterdam voldoet in de hele stad aan de Europese stikstofnorm. Dat blijkt uit de 12e Monitoringsrapportage Nationaal Samenweringsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) van het RIVM. De verwachting is dat de daling van zowel stikstofdioxide als fijnstof de komende jaren verder doorzet.

In 2017 had Rotterdam nog 15 straten waar de Europese stikstofnorm werd overschreden. Onder die ‘vieze straten’ bevonden zich de Schieweg, de Statenweg, de Pleinweg en de ‘s-Gravendijkwal. Door maatregen als de aanleg van walstroom voor zeeschepen, de inzet van elektrische bussen en het verminderen van het autoverkeer wordt de lucht in Rotterdam schoner en voldoen nu alle Rotterdamse straten aan de Europese norm.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) is zeer tevreden over dat resultaat. “Vieze lucht heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mensen. We hebben de vieste straten nu aangepakt, maar we houden niet op nu we de normen hebben gehaald. We blijven werken aan het schoner maken van de lucht en daarmee aan het gezonder maken van de stad”.

In 2018 begon Rotterdam met het uitvoeren van maatregelen uit de Koersnota Luchtkwaliteit. Naast algemene maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het stimuleren van het gebruik van de fiets en elektrische auto’s bevatte de Koersnota ook specifieke maatregelen voor de ‘vieze straten’. De combinatie van die maatregelen heeft gezorgd voor het voldoen aan de Europese stikstofnorm en het verbeteren van de luchtkwaliteit in de hele stad. Het stadsbestuur heeft als ambitie om uiterlijk in 2025 in de hele stad te voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content